Warning: Declaration of TarskiCommentWalker::start_lvl(&$output, $depth, $args) should be compatible with Walker_Comment::start_lvl(&$output, $depth = 0, $args = Array) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/themes/tarski/library/classes/comment_walker.php on line 22 Warning: Declaration of TarskiCommentWalker::start_el(&$output, $comment, $depth, $args) should be compatible with Walker_Comment::start_el(&$output, $comment, $depth = 0, $args = Array, $id = 0) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/themes/tarski/library/classes/comment_walker.php on line 50 Olle Linge - Languages, literature and the pursuit of dreams · Robert A. Heinlein – Stranger in a Strange Land Warning: Use of undefined constant fb_admins - assumed 'fb_admins' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/plugins/facebook-open-graph-meta-for-wordpress/facebook_opengraph.php on line 252 Warning: Use of undefined constant og_type - assumed 'og_type' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/plugins/facebook-open-graph-meta-for-wordpress/facebook_opengraph.php on line 254

Robert A. Heinlein – Stranger in a Strange Land

Titel: Stranger in a Strange Land
Författare: Robert A. Heinlein
Utgivningsår: 1961
Recenserad: 2006-01-24
Status: N/A

Nu har jag tagit mig igenom all Heinlein jag har tillgänglig, förutom några böcker som jag redan läst, men för länge sedan. Det kanske är dags att läsa om dem. Allihop är från författarens ”early works” och jag nämnde tidigare att det vore intressant att titta på senare verk eftersom de borde vara annorlunda (varför annars ha en distinktion?). Stranger in a Strange Land är strecket som avgränsar ”early works” från ”mature works”.

Den är också annorlunda, samtidigt som det är ganska lätt att säga att det är Heinlein som har skrivit den. Vad är det som är så annorlunda då? Knappast handlingen. En expedition till Mars förolyckas och ingen hör av någon från besättningen. Nästa expedition, decennier senare, träffar på sonen till två av de överlevande, Mike: den enda människan på Mars. Han har växt upp med planetens inhemska invånare och är som de i alla avseenden förutom fysiskt. Boken handlar om hans ankomst till jorden, därav titeln.

Skillnaden mot tidigare böcker ligger istället i var författaren lägger fokus. I den här boken centreras uppmärksamheten på religion, filosofi och sociologi i en härlig blandning. Genom Mikes sinnen får vi uppleva vår egen civilisation utifrån, på det sätt Heinlein föreställer sig. Senare delen av boken handlar nästan enbart om religion och filosofi.

Jag både gillar och ogillar Stranger in a Strange Land. Jag börjar med det positiva. En del personporträtt är så klockrena att jag skrattat högt många gånger; det är nästan så att det är värt att läsa boken bara för det. Jag har dock lite svårt för senare delen av boken. För mig saknad den helt fokus och avslutningen är något tam. Tankarna är intressanta, men inte presenterade på ett sådant sätt att de förmår fånga mitt intresse.

Tags: , ,

  1. Snigel’s avatar

    Ja, jag vet att bilden inte fungerar. Jag jobbar på det. Något är skumt med servern.

    Reply

  2. Caroline’s avatar

    Oh, den verkar cool. Ska försöka komma ihåg att läsa den.

    Reply