Warning: Declaration of TarskiCommentWalker::start_lvl(&$output, $depth, $args) should be compatible with Walker_Comment::start_lvl(&$output, $depth = 0, $args = Array) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/themes/tarski/library/classes/comment_walker.php on line 22 Warning: Declaration of TarskiCommentWalker::start_el(&$output, $comment, $depth, $args) should be compatible with Walker_Comment::start_el(&$output, $comment, $depth = 0, $args = Array, $id = 0) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/themes/tarski/library/classes/comment_walker.php on line 50 Olle Linge - Languages, literature and the pursuit of dreams · Frank Herbert – Children of Dune Warning: Use of undefined constant fb_admins - assumed 'fb_admins' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/plugins/facebook-open-graph-meta-for-wordpress/facebook_opengraph.php on line 252 Warning: Use of undefined constant og_type - assumed 'og_type' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/plugins/facebook-open-graph-meta-for-wordpress/facebook_opengraph.php on line 254

Frank Herbert – Children of Dune

Titel: Children of Dune
Författare: Frank Herbert
Utgivningsår: 1976 (2004)
Recenserad: 2004-05-11
Status: I bokhyllan

Utan att stanna upp efter att ha läst den andra boken, kastade jag mig över den tredje, Children of Dune. Det har nu gått 9 år sedan Paul och Chanis död och det är deras tvillingbarn vi får följa genom den tjocka boken, Ghanima och Leto. De är inte vilka tvillingar som helst och har förmåga få begriper, inte ens de själva. Pauls lära har förfallit och enligt hans egen förutsägning korrumperas religionen likt alla andra. En splittring hos Fremen finns, bland dem som vill gå tillbaka till det gamla sättet att leva och de nya.

Alia utkämpar och förlorar en fruktansvärd kamp i sitt inre, mot Baron Harkonnen. Hon blir nu i sanning den styggelse som Bene Gesserit fruktar så starkt och skaffar sig ett järngrepp över Arrakis. Det finns nu vatten och växtlighet på planetens yta och detta är källan till det stora problemet. De enorma sandormarna som förknippas med tillverkningen av kryddan, håller på att dö ut och universum skakar i sina grundvalar. Också nu konspirerar den Shaddam IVs son för att återföra makten till sin faders hus och hans allierade är mäktiga. Leto finner lösningen genom vad han kallar the Golden Path, som inte ens hans syster vet hur den kommer att sluta.

I de djupa öknarna vandrar the Preacher omkring och anklagar prästerna för hädelse och helt orädd skaffar han sig många fiender, men ingen vet vem han är. Hans blinda ögon skrämmer slag på Alia, som i skräckslagen tror att det är hennes bror som återuppstått från de döda.

Jag var lite besviken på Dune Messiah och hoppades på att den här boken skulle vara bättre och det var den sannerligen. Tvillingarna är så otroligt intressant skildrade att det nästan är värt att läsa boken enbart för att följa deras samtal, tankar och handlingar. Vi hålls ovetande om lagom mycket och även den här boken är ett tecken på Herberts mästerliga talanger vad gäller att skapa komplexa, spännande och bra plotter.

Tags: , , ,