Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-includes/pomo/plural-forms.php on line 210 Warning: Declaration of TarskiCommentWalker::start_lvl(&$output, $depth, $args) should be compatible with Walker_Comment::start_lvl(&$output, $depth = 0, $args = Array) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/themes/tarski/library/classes/comment_walker.php on line 22 Warning: Declaration of TarskiCommentWalker::start_el(&$output, $comment, $depth, $args) should be compatible with Walker_Comment::start_el(&$output, $comment, $depth = 0, $args = Array, $id = 0) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/themes/tarski/library/classes/comment_walker.php on line 50 Olle Linge - Languages, literature and the pursuit of dreams · Robert M. Pirsig – Zen and the Art of Motorcycle Maintenance Warning: Use of undefined constant fb_admins - assumed 'fb_admins' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/plugins/facebook-open-graph-meta-for-wordpress/facebook_opengraph.php on line 252 Warning: Use of undefined constant og_type - assumed 'og_type' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/plugins/facebook-open-graph-meta-for-wordpress/facebook_opengraph.php on line 254

Robert M. Pirsig – Zen and the Art of Motorcycle Maintenance

Titel: Zen and the Art of Motorcycle Maintenance
Författare: Robert M. Pirsig
Utgivningsår: 1974
Recenserad: 2006-05-22
Status: N/A

Zen and the Art of Motorcycle Maintenance är en bok jag har tänkt läsa länge. Jag har hört mycket bra om den från många håll och titeln är minst sagt intressant. När jag väl började läsa den, visade det sig att den handlade om något helt annat än jag hade föreställt mig (vad jag hade tänkt tänker jag inte gå in på här).

Egentligen är boken två berättelser: en filosofisk diskussion och en berättelse om författarens resa genom USA med sin son. Dessa är sammanvävda på många sätt och jag tycker att interaktionen dem emellan fungerar förvånansvärt bra. Motorcykelturen beskriver författarens relation till sin son, men också sin egen relation till den person han själv var för länge sedan. Den filosofiska delen handlar om ett försök att överbrygga dualismen subjekt/objekt.

Till en början verkar detta ligga ganska mycket i linje med Zen i övrigt, men diskussionen går längre och längre bort från detta. Författaren börjar dock med att säga att boken egentligen inte handlar om vare sig motorcykelundrehåll eller Zen, men det är ändå användbara redskap för att komma dit han vill.

Egentligen är det omöjligt att sätta ett rättvist betyg på den här boken. Jag känner att jag inte begriper hälften av vad som sades, men det jag begrep gillade jag. Det är fullt möjligt att jag kommer att läsa om den här boken om några år och då höja betyget. Den behållning jag fick av boken den här gången motiverar dock fyra sega sniglar.

Tags: , ,

  1. Arne’s avatar

    jag försökte läsa den för en masssa herrans år se’n men orkade aldrig komma igenom den fast det är en s.k. “kultbok”

    Reply

  2. Snigel’s avatar

    Mm… det har jag inga som helst problem att förstå. Jag tror att man bör läsa den här boken ganska långsamt så att man har tid att fundera på vad som sägs. Dessutom behöver man nog en god portion tålamod och så vidare. Den bör nog läsas två gånger. Jag hängde som sagt inte med på allt, långt därifrån.

    Reply