Warning: Declaration of TarskiCommentWalker::start_lvl(&$output, $depth, $args) should be compatible with Walker_Comment::start_lvl(&$output, $depth = 0, $args = Array) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/themes/tarski/library/classes/comment_walker.php on line 22 Warning: Declaration of TarskiCommentWalker::start_el(&$output, $comment, $depth, $args) should be compatible with Walker_Comment::start_el(&$output, $comment, $depth = 0, $args = Array, $id = 0) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/themes/tarski/library/classes/comment_walker.php on line 50 Olle Linge - Languages, literature and the pursuit of dreams · Arthur C. Clarke – The Hammer of God Warning: Use of undefined constant fb_admins - assumed 'fb_admins' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/plugins/facebook-open-graph-meta-for-wordpress/facebook_opengraph.php on line 252 Warning: Use of undefined constant og_type - assumed 'og_type' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/plugins/facebook-open-graph-meta-for-wordpress/facebook_opengraph.php on line 254

Arthur C. Clarke – The Hammer of God

Titel: The Hammer of God
Författare: Arthur C. Clarke
Utgivningsår: 1993
Recenserad: 2006-02-03
Status: N/A

Sedan jorden skapades har den utsatts för kosmiskt bombardemang av alltifrån småsten till större bumlingar. Minst en gång tidigare har förutsättningarna för liv radikalt förändrats på grund av en fullträff. Detta skedde för 65 miljoner år sedan och resulterade i dinosauriernas fall och däggdjurens uppgång.

Kommer det hända igen? The Hammer of God är en stilren och intressant skildring av ett sådant scenario. Fokus i berättelsen ligger på kaptenen ombord på det skepp som ska se till att asteroiden missar jorden. I bakgrunden finns också en skildring av hur jorden utvecklats, inte bara tekniskt utan främst religiöst.

The Hammer of God känns splittrad. Den är uppdelad i ganska många kapitel (ett fyrtiotal) och är spritt ganska mycket rent kronologiskt. Jag finner det mycket svårt att motivera vissa av dessa bitar. Vi har en intressant situation, men stora delar av boken handlar ändå om sådant som är mycket löst anknutet till själva handlingen.

Clarke skriver bra och jag gillar hans sätt att berätta. Jag blev inte direkt imponerad av någonting i den här boken. Skulle jag rekommendera något av Arthur C. Clarke skulle det nog bli Rendez-vous with Rama eller The Songs of Distant Earth. Läs dem istället.

Tags: , ,