Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-includes/pomo/plural-forms.php on line 210 Warning: Declaration of TarskiCommentWalker::start_lvl(&$output, $depth, $args) should be compatible with Walker_Comment::start_lvl(&$output, $depth = 0, $args = Array) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/themes/tarski/library/classes/comment_walker.php on line 22 Warning: Declaration of TarskiCommentWalker::start_el(&$output, $comment, $depth, $args) should be compatible with Walker_Comment::start_el(&$output, $comment, $depth = 0, $args = Array, $id = 0) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/themes/tarski/library/classes/comment_walker.php on line 50 Olle Linge - Languages, literature and the pursuit of dreams · Stephen R. Donaldson – Forbidden Knowledge Warning: Use of undefined constant fb_admins - assumed 'fb_admins' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/plugins/facebook-open-graph-meta-for-wordpress/facebook_opengraph.php on line 252 Warning: Use of undefined constant og_type - assumed 'og_type' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/plugins/facebook-open-graph-meta-for-wordpress/facebook_opengraph.php on line 254

Stephen R. Donaldson – Forbidden Knowledge

Titel: The Gap into Vision: Forbidden Knowledge
Författare: Stephen R. Donaldson
Utgivningsår: 1991
Recenserad: 2006-02-07
Status: I bokhyllan

Forbidden Knowledge är en direkt uppföljare till The Real Story och härmed utfärdas spoilervarning för boken innan.

Morn Hyland har tagit sig ur askan i elden. I förra boken kämpade hon för att inte brytas ned helt och överleva den vedervärdiga behandling Angus Thermopile utsatte henne för. Hon erövrade till slut kontrollen över sin Zone Implant och kunde därför styra sina egna reaktioner på artificiell väg. Nu är hon dock beroende av dess effekter och ombord på Nick Succursos skepp är saker inte mycket bättre än det var hos Angus. Med hjälp av sin Zone Implant bygger Morn upp en fasad av lögner för att övertala Nick att hon älskar honom över allt annat. Till sin fasa upptäcker hon att hon är gravid- och det är inte Nick som är fadern.

Forbidden Knowledge handlar om Morns försök att överleva ombord på Captain’s Fancy. Den handlar också om hennes försök att rädda sitt eget och sin sons liv från att säljas till Amnion. Dessa varelser är starkt baserade på genetisk manipulation och har mutagen som kan förändra mänskliga varelser. Är sanningen om dem lika fruktansvärd som rykten gör gällande?

Den här boken är fruktansvärt genomtänkt och det märks nästan med en gång. Handlngsutvecklingen är oväntad, samtidigt som den är fullt logisk i varje steg. Personligheterna är mörka karaktärer, långt ifrån det ideal Morn en gång strävade efter. Samtidigt är de bra skildrade och det Donaldson lyckas få mig att sympatisera med de värsta våldtäktsmän och mördare. Beskrivningen ombord på skeppet och Morns försök att överleva bland dem är en tragisk och otroligt välskriven berättelse.

Det märks att det här är andra boken i en serie och den står absolut inte för sig själv. Slutet kräver en uppföljare precis som början kräver The Real Story. Nu tycker jag inte alls att det här är en nackdel och jag kommer att läsa klart resten av serien omgående. Jag vet dock inte riktigt hur det är med att rekommendera den. Berättelsen är tung rent emotionellt och det kan nog bli för mycket för en del. Visserligen är allting här oändligt mycket bättre än i böckerna om Thomas Covenant, men tragiken finns kvar. Vi har dock inte längre samma huvudperson, vilket är ett stort plus. Morn är bokens absoluta huvudperson och är perfekt lämpad för det.

Tags: , ,