Warning: Declaration of TarskiCommentWalker::start_lvl(&$output, $depth, $args) should be compatible with Walker_Comment::start_lvl(&$output, $depth = 0, $args = Array) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/themes/tarski/library/classes/comment_walker.php on line 22 Warning: Declaration of TarskiCommentWalker::start_el(&$output, $comment, $depth, $args) should be compatible with Walker_Comment::start_el(&$output, $comment, $depth = 0, $args = Array, $id = 0) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/themes/tarski/library/classes/comment_walker.php on line 50 Olle Linge - Languages, literature and the pursuit of dreams · Ursula K. Le Guin – Tehanu Warning: Use of undefined constant fb_admins - assumed 'fb_admins' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/plugins/facebook-open-graph-meta-for-wordpress/facebook_opengraph.php on line 252 Warning: Use of undefined constant og_type - assumed 'og_type' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/plugins/facebook-open-graph-meta-for-wordpress/facebook_opengraph.php on line 254

Ursula K. Le Guin – Tehanu

Titel: Tehanu
Författare: Ursula K. Le Guin
Utgivningsår: 1991
Recenserad: 2006-02-14
Status: N/A

Ett oönskat barn bränns till döds, men oförmögen att fullgöra handlingen, räddas hon undan lågorna i sista stund. För evigt är hon märkt av elden och hennes yttre förvridet. Tenar (bekant sedan The Tombs of Atuan) tar barnet till sig och vårdar det som om det vore hennes eget. Geds krafter är sedan länge borta, men trots det söker man efter den förlorade ärkemagikern. Tehanu är berättelsen om framförallt Tenar, men också flickan och Ged.

Det märks tydligt att Tehanu är skriven långt efter de andra. Faktum är att boken är radikalt annorlunda från de andra på nästan alla punkter. Jag tror att intrycket av den här boken beror mycket på vad man tyckte om böckerna innan. Jag har gett dem relativt låga betyg och jag är därför glad över de förändringar som syns här. Till att börja med är språket oändligt mycket bättre. Här hänger det ihop och flyter på ett sätt som var avlägset framförallt den tråkiga första boken. Berättelsen är också den mer sammanhållen och utspelar sig under kortare tid.

Epiken är delvis borta och fokus är nu den vanliga människan, vad nu det betyder i Earthsea. Jag tycker att Le Guin lyckats bra med att knyta ihop karaktärer från de tidigare böckerna och det gör serien gott att lyfta ner handlingen till en mer jordnära nivå. Kvinnans roll i samhället debatteras också en hel del och det görs på ett hyfsat trovärdigt sätt även om jag gärna hade sett det mer invävt i berättelsen.

Avslutningsvis vill jag kommentera en del andra recensioner jag har sett. Många tycker att den här boken är otroligt dålig och ger den bottenbetyg. Jag misstänker att det beror på att de gillade böckerna innan och villa ha mer av samma vara. Det får man inte om man läser Tehanu, så gör inte det i så fall. Jag tycker dock det här är långt mycket bättre än de tre tidigare böckerna. Det enda den brister på är att handlingen kunde varit mer intressant.

Tags: , , ,