Warning: Declaration of TarskiCommentWalker::start_lvl(&$output, $depth, $args) should be compatible with Walker_Comment::start_lvl(&$output, $depth = 0, $args = Array) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/themes/tarski/library/classes/comment_walker.php on line 22 Warning: Declaration of TarskiCommentWalker::start_el(&$output, $comment, $depth, $args) should be compatible with Walker_Comment::start_el(&$output, $comment, $depth = 0, $args = Array, $id = 0) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/themes/tarski/library/classes/comment_walker.php on line 50 Olle Linge - Languages, literature and the pursuit of dreams · Theodor Kallifatides – Ett nytt land utanför mitt fönster Warning: Use of undefined constant fb_admins - assumed 'fb_admins' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/plugins/facebook-open-graph-meta-for-wordpress/facebook_opengraph.php on line 252 Warning: Use of undefined constant og_type - assumed 'og_type' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/plugins/facebook-open-graph-meta-for-wordpress/facebook_opengraph.php on line 254

Theodor Kallifatides – Ett nytt land utanför mitt fönster

Titel: Ett nytt land utanför mitt fönster
Författare: Theodor Kallifatides
Utgivningsår: 2001
Recenserad: 2006-03-08
Status: I bokhyllan

Ett nytt land utanför mitt fönster är den första boken jag läser av den här författaren. Det är en nätt bok, uppdelad i många små kapitel som vart och ett behandlar huvudtemat på olika sätt. Främlingskap är det ämne som genomsyrar hela boken och författaren reflekterar kring och berättar om hur det är att komma till Sverige som invandrare.

Tankarna som presenteras är intressanta och ger en lite djupare inblick i hur författaren tänker. Språket de presenteras med är bra, men passar mig inte riktigt. Det känns ibland som om flumfaktorn är alltför hög och många gånger funderar jag på om just den formuleringen valdes enbart för att den lät bra och inte för att den sade mycket i sitt sammanhang.

Det är ett problem med hela boken, tycker jag. Den känns lite flummig och på sätt och vis ytlig. Mycket lämnas åt den egna tolkningsförmågan, vilket känns dåligt i det här fallet. Många gånger har jag inte en susning om vad författaren egentligen menar och ännu oftare är det saker jag inte håller med om (om jag nu förstått dem rätt, vilket inte alls är säkert). Boken är dock läsvärd framförallt för att den beskriver något jag själv inte upplevt på ett intresseväckande sätt.

Tags: ,

 1. Bearnie’s avatar

  En ypperlig bok – som jag tror har lägre pretto-faktor än herr Kallifatides – är “Kalla det vad fan du vill”. Den är skriven av en ung iransk tjej som berättar om sin uppväxt som invandrare i Malmö – både rolig och tänkvärd! Den rekommenderas.

  Reply

 2. Snigel’s avatar

  Faktum är att min handledare på kursen vi läser nu rekommenderade just den boken. Kanske är något man borde spana in. Tack för tipset!

  Reply

 3. Magnus’s avatar

  Jag läste precis ut Kalla det vad fan du vill och den var bättre än jag trodde. Hade fått för mig att den bara skulle vara rolig, men det fanns så mycket mer! rekommenderas varmt

  Reply

 4. Snigel’s avatar

  Okej, dags att läsa den då, kanske.

  Reply

 5. joakim kalcidis’s avatar

  Nu kanske du inte känner dig motiverad att plocka upp Kallifatides igen men jag skulle verkligen rekommendera att du läser hans trilogi om byn Jalos under den tyska ockupationen (Bönder & Herrar), grekiska inbördeskriget (Plogen & Svärdet) och tiden efter (Den Grymma Freden).

  Kul sida förresten! Alltid spännande att läsa folks recensioner av böcker.

  Reply

 6. Olle Linge’s avatar

  Joakim: Tja, Ett nytt land utanför mitt fönster var inte dålig, så författaren har knappast gjort sig förtjänt av ett läsförbud i fortsättningen. Jag ska ha dina tips i åtanke.

  Kul att du gillar sidan. Hur hittade du hit?

  Reply

 7. Martin’s avatar

  Anledningen till att jag tyckte den var snäppet bättre är nog för att jag inte tyckte den var särskilt flummig. Och att språket passar mig bättre, kanske. Nu återstår det att läsa något skönlitterärt av honom. :)

  Reply

 8. FARID BONAKDAR’s avatar

  Hej!
  Jag vill gärna köpa denna bok (Theodor Kallifatides – Ett nytt land utanför mitt fönster) till en god vän. Är det någon som kan avvara sitt ex?!
  Tack på förhand!
  Farid Bonakdar
  Hagavägen 18?
  16969 SOLNA

  Reply