Warning: Declaration of TarskiCommentWalker::start_lvl(&$output, $depth, $args) should be compatible with Walker_Comment::start_lvl(&$output, $depth = 0, $args = Array) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/themes/tarski/library/classes/comment_walker.php on line 22 Warning: Declaration of TarskiCommentWalker::start_el(&$output, $comment, $depth, $args) should be compatible with Walker_Comment::start_el(&$output, $comment, $depth = 0, $args = Array, $id = 0) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/themes/tarski/library/classes/comment_walker.php on line 50 Olle Linge - Languages, literature and the pursuit of dreams · Philip K. Dick – Galactic Pot-healer Warning: Use of undefined constant fb_admins - assumed 'fb_admins' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/plugins/facebook-open-graph-meta-for-wordpress/facebook_opengraph.php on line 252 Warning: Use of undefined constant og_type - assumed 'og_type' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/plugins/facebook-open-graph-meta-for-wordpress/facebook_opengraph.php on line 254

Philip K. Dick – Galactic Pot-healer

Titel: Galactic Pot-healer
Författare: Philip K. Dick
Utgivningsår: 1968
Recenserad: 2006-03-10
Status: N/A

Jag har då och då funderat på vilken författare som är min absoluta favorit och jag kom fram till att Philip K. Dick nog vinner den tävlingen. Jag har ännu inte läst speciellt mycket av honom, men jag jobbar på det. Galactic Pot-healer är knappast en av hans mer kända böcker och jag har inga problem att förstå varför.

Boken handlar om Joseph Fernwright, en byråkrat på det dystopiska jorden där mänsklig arbetskraft finns i överflöd. Han har dock ett special område där hans kompetens är mycket hög. Han kan nämligen hela keramik från forntiden, gör trasigt lergods helt igen. Då och då får han ett jobb, men det är inte mycket att leva på. Då kliver en varelse kallad Glimmung in i hans värld och erbjuder honom ett fantastiskt och vansinnigt jobb på en värld långt borta.

Språk och karaktärer är som alltid bra och i det senare fallet mycket typiska för författaren. Språket är inte så bra som jag har sett i andra böcker, men fyller sin funktion. Innehållet i boken är riktigt vrickat och förvirrande på alla möjliga sätt. Det är nog meningen. Det känns lite som om Dick skrivit boken och blankt struntat i alla konventioner och regler om hur böcker bör skrivas.

Resultatet är väl lite blandat. Jag är inte överdrivet förtjust i vare sig handlingen eller miljön, även om det finns en del intressanta inslag. Å andra sidan vill man verkligen veta vad som händer, eftersom det aldrig är uppenbart hur författarens böcker kommer sluta. Jag rekommenderar inte den här boken, utan läs istället något annat av Philip K. Dick. Till exempel Do Androids Dream of Electric Sheep?, The Man in the High Castle eller A Scanner Darkly.

Tags: , ,

  1. Jakob Nilsson’s avatar

    Man skulle kunna läsa boken bara för att ha läst något riktigt ovanligt. Den är definitivt inte som andra böcker och lämnar en speciell eftersmak som sitter i länge. Jag instämmer i att “A scanner darkly” är bättre.

    Reply

  2. Olle Linge’s avatar

    På sätt och vis sitter den fortfarande i nu, nästan tre år efter att jag läste den. Jag minns inte många detaljer, men jag har känslan kvar. :) Jag tror det är ett bra betyg.

    Reply