Warning: Declaration of TarskiCommentWalker::start_lvl(&$output, $depth, $args) should be compatible with Walker_Comment::start_lvl(&$output, $depth = 0, $args = Array) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/themes/tarski/library/classes/comment_walker.php on line 22 Warning: Declaration of TarskiCommentWalker::start_el(&$output, $comment, $depth, $args) should be compatible with Walker_Comment::start_el(&$output, $comment, $depth = 0, $args = Array, $id = 0) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/themes/tarski/library/classes/comment_walker.php on line 50 Olle Linge - Languages, literature and the pursuit of dreams · Dave Pelzer – Pojken som kallades Det Warning: Use of undefined constant fb_admins - assumed 'fb_admins' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/plugins/facebook-open-graph-meta-for-wordpress/facebook_opengraph.php on line 252 Warning: Use of undefined constant og_type - assumed 'og_type' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/plugins/facebook-open-graph-meta-for-wordpress/facebook_opengraph.php on line 254

Dave Pelzer – Pojken som kallades Det

Titel: Pojken som kallades Det
Originalets titel: A Child Called “It”
Författare: Dave Pelzer
Översättare: Ulf Gyllenhak
Utgivningsår: 2001
Recenserad: 2006-03-11
Status: N/A

Pojken som kallades det är den tragiska och tyvärr sanna berättelsen om en pojke som blir utsatt för en rad övergrepp av sin mor. Jag fick boken rekommenderad och jag det är alltid trevligt att variera sitt bokval en aning. Boken har figurerat i massmedia en del och torde inte vara helt obekant för er.

En sak som är svår med sanna berättelser är lite vad man ska bedöma. Även om det är baserat på en verklig upplevelse, handlar det ju ändå om ett urval och ett sätt att presentera berättelsen. Normalt sett är det min upplevelse av boken som betygsätts, vilket betyder att det egentligen inte spelar så stor roll om innehållet är sant eller inte.

Vad är bra med boken? Jag vet inte, egentligen. Det är ett tragiskt öde som jag känner mig berikad av att ta del av. För att vidga perspektivet lite, så att säga. En annan sak jag kommer att tänka på är att verkligheten ganska ofta överträffar dikten; berättelsen är verkligen motbjudande.

Vad är mindre bra då? Allt annat egentligen. Nu läser jag ju boken i översättning, men språk och presentation av innehållet är inte vidare bra. Det är innehållet som gör den här boken och det kanske är bäst så. Dave Pelzer känns inte riktigt som en författare i traditionell mening, utan som en berättare av en berättelse som behöver berättas.

Tags: