Warning: Declaration of TarskiCommentWalker::start_lvl(&$output, $depth, $args) should be compatible with Walker_Comment::start_lvl(&$output, $depth = 0, $args = Array) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/themes/tarski/library/classes/comment_walker.php on line 22 Warning: Declaration of TarskiCommentWalker::start_el(&$output, $comment, $depth, $args) should be compatible with Walker_Comment::start_el(&$output, $comment, $depth = 0, $args = Array, $id = 0) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/themes/tarski/library/classes/comment_walker.php on line 50 Olle Linge - Languages, literature and the pursuit of dreams · Treasure Planet Warning: Use of undefined constant fb_admins - assumed 'fb_admins' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/plugins/facebook-open-graph-meta-for-wordpress/facebook_opengraph.php on line 252 Warning: Use of undefined constant og_type - assumed 'og_type' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/plugins/facebook-open-graph-meta-for-wordpress/facebook_opengraph.php on line 254

Treasure Planet

Titel: Treasure Planet
Regi: Ron Clements, John Musker
Manus: Rob Edwards, Terry Rossio, Ron Clements, Ted Elliott, Robert Louis Stevenson, John Musker, Ken Harsha
År: 2002
Recenserad: 2006-03-18

Det här är första Disneyfilmen jag sett på länge, i alla fall om vi bara räknar filmer gjorda det senast decenniet. Undantaget är Finding Nemo (som visserligen är producerad av Pixar, men skillnaden på dem känns lite irrelevant här), som jag gillade skarpt. Treasure Planet är den gamla, hederliga Skattkammarön flyttad ut i rymden. Det är här det positiva med filmen börjar. Med en stor smäll.

Världen är riktigt mysig. Det är någon form av cross-over mellan klassiska piratfilmer och underlig science-fiction med rolig teknologi. Det jag gillar är den otroligt balla blandningen av olika typer av teknik, arkitektur, kläder och så vidare. Till exempel klär de sig i kläder som för oss varit gamla i flera hundra år, men samtidigt finns det hologram och människor med artificiella kroppsdelar. Skeppen drivna av solsegel (vilket fungerar som vanliga segel, fast i rymden). Listan går att göra hur lång som helst.

Det jag gillar med det här är att man lyckas med att hålla ihop en inre trovärdighet och att man lyckas hålla sig till genren. Man skiter fullständigt i om det är realistiskt eller inte. Miyazaki skulle kunna gjort den här filmen om vi bara tittar på miljöerna, även om det tyvärr är pinsamt tydligt att det är Disney som gjort filmen om vi tittar på karaktärer och intrig. Men låt oss stanna vid det positiva ett tag till.

Karaktärerna är blandade. Å ena sidan har vi kaptenen, som jag blev smått kär i med en gång. Å andra sidan har vi en del väldigt klassiska roller som inte tillför något nytt. Och så har vi huvudpersonen som man delvis kan kräkas lite på om man vill. Otroligt klassikt. Det dåliga med filmen är dels att den är lite väl förutsägbar (och nej, jag minns inte boken) på sina ställen och passar så otroligt väl in i mallen för hur västerländsk film ska se ut. Okej, den bygger på en bok, så det kanske inte är filmmakarnas fel, men i alla fall.

Så sammanfattningsvis tycker jag att det är riktigt bra att Disney vågar göra en film som den här. Nyskapande! Mer sådant! Sluta gör saker ni gjort hundra gånger innan och gör något nytt. Det är på tiden att allmänheten får se vad fantasi verkligen kan innebära. Å andra sidan är det kanske inte så coolt jämfört med till exempel Miyazaki (Spirited Away, My Neighbour Totoro, Castle in the Sky). Disney får fyra starka och sega sniglar. Grattis.

Tags: , ,