Warning: Declaration of TarskiCommentWalker::start_lvl(&$output, $depth, $args) should be compatible with Walker_Comment::start_lvl(&$output, $depth = 0, $args = Array) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/themes/tarski/library/classes/comment_walker.php on line 22 Warning: Declaration of TarskiCommentWalker::start_el(&$output, $comment, $depth, $args) should be compatible with Walker_Comment::start_el(&$output, $comment, $depth = 0, $args = Array, $id = 0) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/themes/tarski/library/classes/comment_walker.php on line 50 Olle Linge - Languages, literature and the pursuit of dreams · Larry Niven – Ringworld Warning: Use of undefined constant fb_admins - assumed 'fb_admins' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/plugins/facebook-open-graph-meta-for-wordpress/facebook_opengraph.php on line 252 Warning: Use of undefined constant og_type - assumed 'og_type' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/plugins/facebook-open-graph-meta-for-wordpress/facebook_opengraph.php on line 254

Larry Niven – Ringworld

Titel: Ringworld
Författare: Larry Niven
Utgivningsår: 1970
Recenserad: 2006-03-26
Status: N/A

Larry Niven presenterades för mig av min gymnasielärare i fysik och matte. Det är förstås föga förvånande att han gillade relativt hård science fiction. Med det avses att författaren lägger vikt på att göra sitt verk trovärdigt. Niven använder mycket teoretisk och praktisk fysik som fundament i sina böcker. Ringworld är inget undantag. Föreställ er en värld byggd som en enorm ring runt en stjärna, där invånarna bor på insidan. Gravitation skapas av ringens rotation och atmosfären hålls på plats av kilometerhöga väggar vid världens kant.

Ringworld handlar om ett underligt sällskap som utforskar denna fallna värld. En osannolikt tursam människa, en annan människa som levt för länge för att känna sig stimulerad av vanlig underhållning, en riktig fegis till utomjording (som dock driver expeditionen) och ett exemplar av människans värsta interstellära fiender. Boken handlar minst lika mycket om relationerna inom denna grupp som om världen de utforskar.

Jag gillar vad jag läser. Språket är lagom; inte överdrivet pompöst, men ändå effektfullt. Men framförallt gillar jag idéerna. Det finns hur mycket som helst jag tänker sno till egna projekt och jag är sugen på att läsa mer av Niven för ytterligare inspiration. Måste jag nämna någon nackdel med boken skulle det i så fall vara att idéerna inte är tillräckligt originella eller intressanta. I vanlig ordning rekommenderar jag hellre andra böcker till de som är nya till science fiction (Snow Crash, The Stars My Destination, Do Androids Dream of Electric Sheep?).

Tags: , , ,