Warning: Declaration of TarskiCommentWalker::start_lvl(&$output, $depth, $args) should be compatible with Walker_Comment::start_lvl(&$output, $depth = 0, $args = Array) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/themes/tarski/library/classes/comment_walker.php on line 22 Warning: Declaration of TarskiCommentWalker::start_el(&$output, $comment, $depth, $args) should be compatible with Walker_Comment::start_el(&$output, $comment, $depth = 0, $args = Array, $id = 0) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/themes/tarski/library/classes/comment_walker.php on line 50 Olle Linge - Languages, literature and the pursuit of dreams · Philip Pullman – Northern Lights Warning: Use of undefined constant fb_admins - assumed 'fb_admins' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/plugins/facebook-open-graph-meta-for-wordpress/facebook_opengraph.php on line 252 Warning: Use of undefined constant og_type - assumed 'og_type' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/plugins/facebook-open-graph-meta-for-wordpress/facebook_opengraph.php on line 254

Philip Pullman – Northern Lights

Titel: Northern Lights
Författare: Philip Pullman
Utgivningsår: 1995
Recenserad: 2006-04-08
Status: I bokhyllan

Northern Lights, eller The Golden Compass som den också kallas, är första boken i en trilogi jag inte alls hade hört talas om när jag började med den. Författaren heter Philip Pullman och kallar sin serie för His Dark Materials. Udda namn, vilket jag tycker är ett plus. Det intrycket hänger kvar en bra bit förbi bara namnet. Världen är någon form av parallell variant av vår egen, även om en del saker inte alls fungerar på samma sätt.

Huvudpersonen heter Lyra och dras in ett politiskt spel hon egentligen inte har något grepp om. Hon är dock aldrig ensam, eftersom alla människor har en demon som följeslagare som inte kan lämna dem. Tillsammans blir de utsatta för och kämpar mot kyrkan som ligger bakom en mängd barnarov av den mer otäcka karaktären.

Jag gillar den här boken för att världen är ganska originell och för att författaren vågar ha ett budskap. I det här fallet är budskapet att kyrkan (Kristendomen genom tiderna) är något dåligt och att den har influerat många till det negativa. Handlingen är av äventyrsslag och ganska rättfram, även om den inte kan kallas klassisk på något sätt. Språket passar mig bra och placerar sig någonstans i mitten av spektrumet. Sammanfattningsvis tycker jag attt det är roligt med lite annorlunda fantasy.

Tags: , , ,

  1. Caroline’s avatar

    Jag måste ju förstås kommentera då och säga att jag inte alls fick samma intryck av budskapet. Jag upplevde det inte som att kristendomen genom tiderna framställdes negativt, utan som att han väljer att visa upp en version av kyrkan som är kraftigt korrumperad, men som inte nödvändigtvis har så mycket med vår egen kyrka att göra.

    Reply

  2. Blume’s avatar

    Kul att du tyckte om den. Jag tyckte väldigt mycket om ettan, en femma i mitt tycke, men serien blir svagare allteftersom. Likafullt är den klart läsvärd.

    Reply