Warning: Declaration of TarskiCommentWalker::start_lvl(&$output, $depth, $args) should be compatible with Walker_Comment::start_lvl(&$output, $depth = 0, $args = Array) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/themes/tarski/library/classes/comment_walker.php on line 22 Warning: Declaration of TarskiCommentWalker::start_el(&$output, $comment, $depth, $args) should be compatible with Walker_Comment::start_el(&$output, $comment, $depth = 0, $args = Array, $id = 0) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/themes/tarski/library/classes/comment_walker.php on line 50 Olle Linge - Languages, literature and the pursuit of dreams · Philip Pullman – The Subtle Knife Warning: Use of undefined constant fb_admins - assumed 'fb_admins' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/plugins/facebook-open-graph-meta-for-wordpress/facebook_opengraph.php on line 252 Warning: Use of undefined constant og_type - assumed 'og_type' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/plugins/facebook-open-graph-meta-for-wordpress/facebook_opengraph.php on line 254

Philip Pullman – The Subtle Knife

Titel: The Subtle Knife
Författare: Philip Pullman
Utgivningsår: 1997
Recenserad: 2006-04-08
Status: I bokhyllan

The Subtle Knife är andra boken i His Dark Materials och härmed utfärdas en spoilervarning för första boken.

Vägen till de andra världarna är öppen och Lyra följer efter sin far, men tappar bort honom och hamnar i en underlig stad där bara barn lever. Snart träffar hon Will, en pojke från vår värld vars pappa är försvunnen och vars mor är sinnesförvirrad. Efter ett tag kommer de fram till att deras mål är i stort samma och de slår sina ibland inte alltför kloka huvuden ihop.

I den här boken blir det tydligt att trilogins värld är ett multiversum, det vill säga en mängd parallellvärldar med alternativa handlingsförlopp. Dock rör de sig bara i tre av dem. The Subtle Knife är en legendarisk dolk som förmår skära genom vad som helst, även barriärerna mellan världar.

Handlingen känns tyvärr lite splittrad och boken känns mycket som en transportsträcka mot den sista. Dock får man reda på mycket mer om bakgrund och om vad som egentligen händer. Boken i sig är inte så vanvettigt intressant, även om den fungerar som uppföljare till boken innan. Den grundar också mycket bra för den sista boken, som jag ska ta mig an nu med en gång.

Tags: , , ,

  1. Blume’s avatar

    Mycket riktigt… Tvåan känns litet tunn på något vis, och den mest intressanta världen i mitt tycke är Lyras värld. Cittagaze är litet sisådär. Fast, det förstås, boken har likafullt sina förtjänster.

    Reply