Warning: Declaration of TarskiCommentWalker::start_lvl(&$output, $depth, $args) should be compatible with Walker_Comment::start_lvl(&$output, $depth = 0, $args = Array) in /hsphere/local/home/ackerfors/snigel.nu/wp-content/themes/tarski/library/classes/comment_walker.php on line 0 Warning: Declaration of TarskiCommentWalker::start_el(&$output, $comment, $depth, $args) should be compatible with Walker_Comment::start_el(&$output, $comment, $depth = 0, $args = Array, $id = 0) in /hsphere/local/home/ackerfors/snigel.nu/wp-content/themes/tarski/library/classes/comment_walker.php on line 0 Olle Linge - Languages, literature and the pursuit of dreams · Harry Martinson – Aniara

Harry Martinson – Aniara

Titel: Aniara
Författare: Harry Martinson
Utgivningsår: 1956
Recenserad: 2006-04-24
Status: I bokhyllan

Aniara är Harry Martinsons berömda rymdepos; en av de stora anledningarna till att han många år senare tilldelades nobelpriset i litteratur. Den består av 103 verser och handlar om en besättnings öden och äventyr i rymden. Rymdskeppet, eller goldondern, de färdas i heter Aniara och hon missar sitt mål och råkar ut för en olycka. Genom dikter av varierande längd och stil får vi följa skeppets öden och äventyr.

Aniara handlar om många saker. Den handlar om människans ovissa framtid, den handlar om miljöförstöring och kärnvapenkrig, den handlar om människor. En stor del av boken handlar om människornas sätt att söka tröst, då de är oåterkalleligt förlorade i evighets tomrum. Genom filosofi, religion och sex söker de skapa sig en mening. Om man så vill kan man överföra denna skildring på mänskligheten i stort och se Aniara som en beskrivning av mänskligheten och vart vi är på väg.

Språket är otroligt genomarbetat. Verserna är inte bara rimmade, utan är dessutom skrivna på vers och kan stoltsera med ett synnerligen kreativt språkbruk. Det sista anser jag vara Aniaras stora värde. Jag gillar inte riktigt alla nonsensord för tekniska saker, då det får mig att tänka för mycket på Star Trek. På ett sätt är det dock charmigt. Bokens innehåll är inte det mest intressanta i mina ögon, men det duger. Det totala intrycket är därför blandat, men helt klart övervägande positivt. Eftersom den är så kort och går snabbt att läsa tycker jag att ni ska ge den en chans. Fyra sniglar till Martinson!

Tags: , ,

  1. Snigel’s avatar

    Jag har ännu inte lyckats komma åt FTP:n härifrån. Ska se när jag kan åtgärda det.

    Reply