Warning: Declaration of TarskiCommentWalker::start_lvl(&$output, $depth, $args) should be compatible with Walker_Comment::start_lvl(&$output, $depth = 0, $args = Array) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/themes/tarski/library/classes/comment_walker.php on line 22 Warning: Declaration of TarskiCommentWalker::start_el(&$output, $comment, $depth, $args) should be compatible with Walker_Comment::start_el(&$output, $comment, $depth = 0, $args = Array, $id = 0) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/themes/tarski/library/classes/comment_walker.php on line 50 Olle Linge - Languages, literature and the pursuit of dreams · Whale Rider Warning: Use of undefined constant fb_admins - assumed 'fb_admins' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/plugins/facebook-open-graph-meta-for-wordpress/facebook_opengraph.php on line 252 Warning: Use of undefined constant og_type - assumed 'og_type' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/plugins/facebook-open-graph-meta-for-wordpress/facebook_opengraph.php on line 254

Whale Rider

Titel: Whale Rider
Regi: Niki Caro
Manus: Witi Ihimaera (roman), Niki Caro
År: 2002
Recenserad: 2006-05-10

Jag såg Whale Rider under några lektioner i Engelska C (praktik i Tranås, för er som missat det). Filmen handlar om maorierna på Nya Zeeland. Den handlar också om en flicka och hennes kamp mot etablerade hierarkier och kulturella normer. Sedan handlar den också om relationer i familjen.

Jag vill med en gång säga att jag gillade den här filmen riktigt, riktigt mycket. En stund nu har jag försökt att sätta fingret på exakt vad det är som är så bra. Jag måste medge att jag misslyckas på den här punkten. Allting är bra, det medges. Alla delar fyller sitt syfte och gör det på ett tillfredsställande sätt. Men de är inte mästerliga i sig. Detta är ett lysande exempel på att helheten är mycket större än summan av de enskilda delarna.

Jag må vara konstig, men jag drar stora paralleller till Dune, som jag givetvis dyrkar som en av de bästa miljöerna för en bok någonsin. Här finns delvis samma kulturella uttryck för en strävan mot ett bättre liv och en utsedd person som ska leda dem dit. På samma sätt som Dune, känns Whale Rider majestätisk och gripande, både på ett personligt och ett bredare plan. Jag rekommenderar den här filmen till alla. Se den, helst nu med en gång.

Tags: