Warning: Declaration of TarskiCommentWalker::start_lvl(&$output, $depth, $args) should be compatible with Walker_Comment::start_lvl(&$output, $depth = 0, $args = Array) in /hsphere/local/home/ackerfors/snigel.nu/wp-content/themes/tarski/library/classes/comment_walker.php on line 0 Warning: Declaration of TarskiCommentWalker::start_el(&$output, $comment, $depth, $args) should be compatible with Walker_Comment::start_el(&$output, $comment, $depth = 0, $args = Array, $id = 0) in /hsphere/local/home/ackerfors/snigel.nu/wp-content/themes/tarski/library/classes/comment_walker.php on line 0 Olle Linge - Languages, literature and the pursuit of dreams · The Pirate Bay-härvan

The Pirate Bay-härvan

Nu blir jag upprörd. Det är mycket sällan jag blir upprörd. Det händer nästan aldrig. Jag ska se om jag kan förklara varför det har hänt den här gången. Grunden är nedstängningen av siten The Pirate Bay, men det är inte just det som är poängen. Jag kan inte uttala mig om huruvida just den delen är laglig eller inte (det kan nog ingen, än) och jag tycker inte heller att det är det viktigaste i frågan. Istället är det tre andra saker som gör mig riktigt sur.

För det första beslagtog polisen alla servrar hos internetleverantören, inte bara de som The Pirate Bay ligger på. Resultatet är alltså att många företag som baserar hela sin verksamhet på sina sidor, har blivit tillfälligt av med dessa. Detta trots att de inte har någonting alls med saken att göra (nyhetIDG.se). Det är i sig helt sjukt, lite som att arrestera hela kvarteret för att det kanske bor en brottsling i en av lägenheterna. Jag kan inte riktigt förklara varför de gjort på det viset. Jag hoppas att det är för att de är totalt inkompetenta och inte kan någonting om IT, men det finns säkert en värre anledning någonstans i det dunkla djupet.

För det andra skedde tillslaget efter påtryck från amerikanska myndigheter (nyhetSVT.se). Det här låter nästan lite för läskigt för att vara sant, men om det är det gör det bara hela grejen ännu värre. Speciellt i kombination till den tredje och största anledning till att jag är upprörd. Att intresseorganisationer från ett annat land kan få svenska myndigheter att göra rättsövergrepp är mycket, mycket skrämmande.

För det tredje har den fantastiske och legendariske Henrik Pontén gjort bort sig igen. Innan har jag bara tyckt att det är konstigt att ett privat företag som Antipiratbyrån sköter den verksamheten, men nu har det här gått helt åt helvete. Så här säger han om det inträffade: “Ja, jag är nöjd med att polisen har börjat arbeta med den här typen av ärenden. Samtidigt har ju vi på Antipiratbyrån i första hand agerat gentemot den upphovsrättsfientliga organisationen Piratbyrån, som ligger bakom sajten. The Pirate Bay är mer i botten på kedjan, även om den skada som sajten har orsakat är mycket omfattande.” (nyhetdi.se). Det här är det värsta av allting och jag hoppas innerligt att det han säger inte är sant. Om det är så att räden var riktad mot Piratbyrån är det helt vansinnigt sjukt. Piratbyrån är en organisation som verkar mot upphovsrättsskydd genom att bland annat stödja band likasinnade artister, publicera nyheter och anordna olika typer av jippon. Att företagens intresseorganisationer kan få polisen att göra ett tillslag mot en organisation som sysslar med idéer är så fel det bara kan bli. Om jag har förstått saken rätt drivs alltså inte TPB av Piratbyrån, även om de låg bakom uppstartandet för flera år sedan.

Brasklappen är förstås att vi inte vet så mycket än. Det finns en hel del att läsa på sidorna jag har länkat till. Anledningen till att jag skriver det här inlägget är dels för att reda ut mina egna tankar, men sedan finns också möjligheten att någon läser det här som inte har nåtts av nyheten eller inte har insett vad den innebär. Jag ser det som min plikt att berätta om det. Det här är en fråga som är mycket viktig oavsett vad man tycker om piratkopiering. Faktum är att det här (mitt inlägg, alltså) inte alls har med piratkopiering. Visar det sig att hela händelsen faktiskt är motiverad i lag (om de som ligger bakom TPB fälls), gäller fortfarande det jag sagt här. Om de inte fälls är det ytterligare bensin på brasan. Den delen av debatten känner jag mig inte mogen att ta.

Min stora förhoppning är att jag inte kommer att behöva skriva speciellt många inlägg av det här slaget i framtiden.

Tags: , ,

 1. Johan’s avatar

  Förstår att du blir upprörd. Vår demokrati börjar se ut som en, tja, vad ska man säga när en minister kan ta tag i och gå över etablerade lagar och ordning, på order från en intresseorganisation ifrån ett annat land inte minst? man börjar ju undra över hur mycket pengar som föll in i hans ficka för den saken, eller hur mycket egenintresse han har av att skapa en polisstat av sverige.

  Reply

 2. Caroline’s avatar

  Jag blev lite bitterljuvt road av en av kommentarerna på IDG som var någonting i stil med “i Kina är man i alla fall öppna med att det finns censur”. Skrämmande liknelse, och kanske lite vansinnigt, men roligt på samma gång.

  Reply

 3. naut’s avatar

  Snigel, väl författade ord. Svårt läge när informationen varit så svårnådd. Upptäckte det när fragbite låg nere. De har tydligen servrarna på samma ställe som Piratebay. Polisen har inte lämnat ut de servrar vars ägare inte var inblandade, men snart kanske.
  Dude, Caroline speaks truth!

  Reply

 4. walium’s avatar

  Henrik Pontén på Dagens Industris hemsida:
  “Vår målsättning är att se till att göra internet till något som är bra för alla inblandade parter, såväl konsumenter som branschaktörer. Vårt arbete är att först att bygga upp legala alternativ, något som nu finns i allt större utsträckning, och därefter att nå ut med information. Först om tredje alternativ tar vi till juridiska åtgärder. Att det behöver gå så långt som det har gjort i det här fallet är ovanligt.”

  Är det bara jag som har missat alla deras alternativ och all deras information? Jag tror att de flesta, även artisterna själva, hade tjänat på att mediaföretagens makt hade minskat.

  Reply

 5. Hannes’s avatar

  Haha, Pontén hävdar nu att han blivit felciterad. (kolla nyheten på DI.se)

  Reply

 6. marcus’s avatar

  kan man ladda ner fortfarande eller kan man åka fast eller åker man fast? håller med vad du säger!.

  Reply