Warning: Declaration of TarskiCommentWalker::start_lvl(&$output, $depth, $args) should be compatible with Walker_Comment::start_lvl(&$output, $depth = 0, $args = Array) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/themes/tarski/library/classes/comment_walker.php on line 22 Warning: Declaration of TarskiCommentWalker::start_el(&$output, $comment, $depth, $args) should be compatible with Walker_Comment::start_el(&$output, $comment, $depth = 0, $args = Array, $id = 0) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/themes/tarski/library/classes/comment_walker.php on line 50 Olle Linge - Languages, literature and the pursuit of dreams · David Brin – Startide Rising Warning: Use of undefined constant fb_admins - assumed 'fb_admins' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/plugins/facebook-open-graph-meta-for-wordpress/facebook_opengraph.php on line 252 Warning: Use of undefined constant og_type - assumed 'og_type' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/plugins/facebook-open-graph-meta-for-wordpress/facebook_opengraph.php on line 254

David Brin – Startide Rising

Titel: Startide Rising
Författare: David Brin
Utgivningsår: 1983
Recenserad: 2006-06-06
Status: N/A

För varje bok jag läser, blir jag mer och mer övertygad om att det är en bra idé att läsa samtliga Hugo Award-vinnare. Jag har inte läst någonting av David Brin innan jag läste Startide Rising, även om jag har hört honom nämnas flera gånger när det gäller tips på bra böcker. Boken är egentligen nummer två i en serie, men efter rekommendation hoppade jag över ettan och läste den här direkt istället.

Det är knivigt att beskriva Startide Rising på ett vettigt sätt. Den handlar om ett skepp från jorden som upptäcker någonting utanför galaxen som alla andra väldigt gärna vill åt. De flyr, men måste till sist stanna på vattenvärlden Kithrup för att reparera skeppet och till slut ta sig hem. Efter sig har de hela galaxens flottor och snart utbryter ett storskaligt krig ovanför planeten om vem som ska få lägga vantarna på jordlingarna.

Startide Rising är en rättfram roman vinner på den trovärdiga presentationen av framförallt besättningen och interaktionen dem emellan. Det riktigt häftiga är att de flesta är delfiner. Det första jag tänker på då är förstås Hitchhiker’s Guide to the Galaxy, men här har David Brin gjort ett seriöst och lyckat försök att porträttera delfiner som människans naturliga följeslagare i framtiden. Första halvan av boken är inte överdrivet upphetsande, vilket sänker betyget något. Mot slutet när saker och ting börjar hända blir det mycket bättre. Av någon anledning gillar jag namnen på delfinerna otroligt mycket, vilket är ett litet plus. Totalt ger jag den fyra sniglar.

Tags: , , , ,