Warning: Declaration of TarskiCommentWalker::start_lvl(&$output, $depth, $args) should be compatible with Walker_Comment::start_lvl(&$output, $depth = 0, $args = Array) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/themes/tarski/library/classes/comment_walker.php on line 22 Warning: Declaration of TarskiCommentWalker::start_el(&$output, $comment, $depth, $args) should be compatible with Walker_Comment::start_el(&$output, $comment, $depth = 0, $args = Array, $id = 0) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/themes/tarski/library/classes/comment_walker.php on line 50 Olle Linge - Languages, literature and the pursuit of dreams · Kim Stanley Robinson – Red Mars Warning: Use of undefined constant fb_admins - assumed 'fb_admins' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/plugins/facebook-open-graph-meta-for-wordpress/facebook_opengraph.php on line 252 Warning: Use of undefined constant og_type - assumed 'og_type' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/plugins/facebook-open-graph-meta-for-wordpress/facebook_opengraph.php on line 254

Kim Stanley Robinson – Red Mars

Titel: Red Mars
Författare: Kim Stanley Robinson
Utgivningsår: 1992
Recenserad: 2006-06-22
Status: N/A

Det är inte riktigt rättvist att börja läsa en bok för att man har hört mycket bra om uppföljarna i trilogin. Boken får inte riktigt en chans att bli bra, även om man försöker att ignorera vad man hört så mycket det bara går. Det är ungefär så här jag mötte Kim Stanley Robinsons Red Mars. Den fick inte Hugo Award (men väl Nebula Award), vilket de två efterföljrna Green Mars och Blue Mars fick. Jag har hört många säga att första boken är helt okej, om än lite tråkig.Problemet att skriva en bok om att kolonisera Mars (för det är själva miljön för handlingen) är att det redan gjorts ett antal miljoner gånger. Det är svårt att göra det igen och göra det bättre. Det här är dock en av de mest trovärdiga skildringar jag läst (jag vågar inte säga realistisk, eftersom jag knappast vet hur det är att kolonisera en annan planet). Bortsett från att det går väldigt lätt har jag inga egentliga invändningar.

En sak som gör boken annorlunda (och bra) är att den sträcker sig över ganska lång tid (nu kan jag inte säga exakt, men det är nog nästan femtio år). Handlingen hålls ihop av huvudpersonerna som är desamma tack vare en livsförlängande behandling som utvecklats. Fokus skiftar mellan de olika personerna skiftar lite, vilket är en mycket bra metod för att variera berättelsen. Centralt i boken är synen på natur i allmänhet och Mars i synnerhet: Vad är rätt att göra? Hur mycket ingrepp är moraliskt försvarbart? Dessa etiska överväganden ställs mot kapitalistiska krafter från jorden. En mycket intressant konflikt.

Den största nackdelen med boken är att den är alldeles för lång. Så intressant är den inte att jag tycker att det motiverar 600 sidor text. Besvkrivningar av karaktär och de konflikter som uppstår, både privata och globala, är dock av hög klass och motiverar tre och en halv snigel.

Tags: , , ,

  1. Caroline’s avatar

    Men nu får du ju äntligen ge dig på de riktiga godbitarna. Grattis! :D

    Reply

  2. Snigel’s avatar

    Jao. Jag fortsatte direkt och har kommit kanske en femtedel i Green Mars. Har inte riktigt kommit igång ännu, så vi får se.

    Reply