Warning: Declaration of TarskiCommentWalker::start_lvl(&$output, $depth, $args) should be compatible with Walker_Comment::start_lvl(&$output, $depth = 0, $args = Array) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/themes/tarski/library/classes/comment_walker.php on line 22 Warning: Declaration of TarskiCommentWalker::start_el(&$output, $comment, $depth, $args) should be compatible with Walker_Comment::start_el(&$output, $comment, $depth = 0, $args = Array, $id = 0) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/themes/tarski/library/classes/comment_walker.php on line 50 Olle Linge - Languages, literature and the pursuit of dreams · Pink Floyd – Shine on you crazy diamond Warning: Use of undefined constant fb_admins - assumed 'fb_admins' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/plugins/facebook-open-graph-meta-for-wordpress/facebook_opengraph.php on line 252 Warning: Use of undefined constant og_type - assumed 'og_type' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/plugins/facebook-open-graph-meta-for-wordpress/facebook_opengraph.php on line 254

Pink Floyd – Shine on you crazy diamond

Såå.. nu kunde jag inte hålla mig längre, nu var jag bara tvungen att tipsa om ett av de bättre banden som någonsin gjort musik. Pink Floyd är det väl knappast någon som inte känner till, men jag tror inte det är så många i vår generation som faktiskt lyssnat ordentligt på dem. Det har jag gjort under ganska många år och det blir bara bättre och bättre.

Shine on you crazy diamond är mitten spåret på albumet whish you were here och är cirka en halvtimme långt. Inledningen är ett stämningsfyllt och väldigt lugnt och elgitarr. Känslan av sorg och saknad är överhängande och jag har aldrig hört detta framfört på ett sådant enkelt och bra sätt i någon annan låt.

Därefter tystnar musiken och vi får ett bar ödsliga gitarrtoner varefter trummor och mer gitarrer tillkommer, nu med ett tydligt tempo. Efter ett tag får vi också den underbart komponerade texten och en saxofon (tror jag). Eftersom texten är så stor del av det stora med låten, kommer den här:

Remember when you were young
You shone like the sun
Shine on you crazy diamond
Now there’s a look in your eyes
Like black holes in the sky
Shine on you crazy diamond
You were caught in the crossfire
Of childhood and stardom
Blown on the steel breeze
Come on you target for faraway laughter
Come on you stranger
You legend
You martyr
And shine

You reached for the secret too soon
You cried for the moon
Shine on you crazy diamond
Threatened by shadows at night
And exposed in the light
Shine on you crazy diamond
Well, you wore out your welcome
With random percision
Rode on the steel breeze
Come on you raver
You seer of visions
Come on you painter
You piper
You prisoner
And shine

Nobody knows where you are
How near or how far
Shine on you crazy diamond
Pile on many more years
And I’ll be joining you there
Shine on you crazy diamond
And we’ll bask in the shadow
Of yesterday’s triumph
Sail on the steel breeze
Come on you boy child
You winner and loser
Come on you miner for truth and delusion
And shine

Låten är skriven under en tid då Pink Floyd var ett av världens största band, men hade en hel del problem. Skivan i allmänhet kan man tolka som kritik mot hela musikbranschen (inklusive fansen). Just Shine on you crazy diamond är en låt tillägnad Roger Keith Barret, en av dem som var med från början och bidragit mycket till bandets storhet. Långsamt hade press och ständigt turnerande brutit ned honom tills han till slut tvingades lämna allt vad musikskapande heter.

Har ni inte lyssnat på det här så borde ni verkligen göra det. Om inte annat bara för att ha hört det, för det är en riktig klassiker som, tillsammans med en del annat de gjort, har satt djupa spår i musikvärlden.

Tags: ,

 1. Mia’s avatar

  Tack.. ;)
  Äntligen hittade jag den..!! hörde den när jag var en vild tonåring o har alltid haft den någonstans i huvudet men på äldre dag försvann den..
  NU äntligen kan jag lyssna på den igen tack vare ditt inlägg..
  TACK TACK..

  Reply

  1. Olle Linge’s avatar

   Det är fortfarande en av mina favoritlåtar med Pink Floyd och jag kan nog lyssna på den hur många gånger som helst utan att tröttna, delvis för att den är så lång. :)

   Reply