Warning: Declaration of TarskiCommentWalker::start_lvl(&$output, $depth, $args) should be compatible with Walker_Comment::start_lvl(&$output, $depth = 0, $args = Array) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/themes/tarski/library/classes/comment_walker.php on line 22 Warning: Declaration of TarskiCommentWalker::start_el(&$output, $comment, $depth, $args) should be compatible with Walker_Comment::start_el(&$output, $comment, $depth = 0, $args = Array, $id = 0) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/themes/tarski/library/classes/comment_walker.php on line 50 Olle Linge - Languages, literature and the pursuit of dreams · Kim Stanley Robinson – Green Mars Warning: Use of undefined constant fb_admins - assumed 'fb_admins' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/plugins/facebook-open-graph-meta-for-wordpress/facebook_opengraph.php on line 252 Warning: Use of undefined constant og_type - assumed 'og_type' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/plugins/facebook-open-graph-meta-for-wordpress/facebook_opengraph.php on line 254

Kim Stanley Robinson – Green Mars

Titel: Green Mars
Författare: Kim Stanley Robinson
Utgivningsår: 1993
Recenserad: 2006-07-03
Status: N/A

Då var det dags för bok nummer två i Kim Stanley Robinsons trilogi om Mars. Enligt många är del två och tre bättre än den första, vilket också är resultatet om man ser till vilka av dem som fick Hugo Award (del två och tre). Egentligen förstår jag inte varför folk tycker att det är så stor skillnad på den här och boken innan. Den fortsätter på ett ungefär där den förra slutade och maler på i samma stil och tempo som tidigare.

Eftersom vi nu kommit lite längre framåt i tiden, blir det dock aningen mer intressant eftersom författaren har större frihet att hitta på saker. Det är dock fortfarande på ett synnerligen trovärdigt sätt. Vill man läsa om utomjordingar och häftiga rymdskepp, bör man leta vidare. Att terraforma (finns det något ord för detta på svenska?) planeten är fortfarande centrum också i den här boken, på samma sätt som der relaterade politiken också är det.

Boken är dock, precis som sin föregångare, alldeles för lång. Den är visserligen lite mer spännande och lite mer exotisk. Å andra sidan är det katastrof att det ska krävas så många sidor för att förmedla innehållet, så jag tycker inte att det motiverar ett bättre betyg än förra gången. Tre och en halv snigel igen, alltså.

Tags: , , ,

 1. Caroline’s avatar

  Intressant. Ska bli kul att se vad du tycker om den sista delen. :)

  Jag tror förresten att terraforma mer eller mindre är accepterat på svenska också.

  Reply

 2. Snigel’s avatar

  Jäklar vad snabbt du kommenterade den! Angående språket där har du säkert rätt. Jag har läst ganska lite på svenska och jag misstänker att nästan all sådan litteratur har sitt ursprung i engelskan (såväl skönlitteratur som forskning). Terraforma ligger ju rätt bra i munnen och fungerar jag faktiskt på svenska eftersom “form” betyder ungefär samma sak som “forma”. Tack!

  Reply

 3. Caroline’s avatar

  Haha, det har du rätt i. Det märkte jag inte själv. :) Jag tror att jag har hört “terraformera” i något sammanhang, men det låter väldigt konstlat i mina öron.

  Reply