Warning: Declaration of TarskiCommentWalker::start_lvl(&$output, $depth, $args) should be compatible with Walker_Comment::start_lvl(&$output, $depth = 0, $args = Array) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/themes/tarski/library/classes/comment_walker.php on line 22 Warning: Declaration of TarskiCommentWalker::start_el(&$output, $comment, $depth, $args) should be compatible with Walker_Comment::start_el(&$output, $comment, $depth = 0, $args = Array, $id = 0) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/themes/tarski/library/classes/comment_walker.php on line 50 Olle Linge - Languages, literature and the pursuit of dreams · Kim Stanley Robinson – Blue Mars Warning: Use of undefined constant fb_admins - assumed 'fb_admins' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/plugins/facebook-open-graph-meta-for-wordpress/facebook_opengraph.php on line 252 Warning: Use of undefined constant og_type - assumed 'og_type' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/plugins/facebook-open-graph-meta-for-wordpress/facebook_opengraph.php on line 254

Kim Stanley Robinson – Blue Mars

Titel: Blue Mars
Författare: Kim Stanley Robinson
Utgivningsår: 1996
Recenserad: 2006-07-11
Status: N/A

Blue Mars är, till sist, den avslutande delen i Kim Stanley Robinsons trilogi om Mars och livet på den röda planeten. Genom serien har vi fått följa hur Mars utvecklats från en stenig ökenvärld till plats med en biosfär tillräcklig för både människor och djur. Vi har också fått följa debatten mellan olika fraktioner och vad dessa tycker om tillvaron. Relationen mellan jorden och Mars har också varit viktig, likt många andra komplexa politiska samband av olika slag. Var bok har innehållit sina konflikter som tillsammans utgör en helhet.

Jag ska börja med att prata om det som är bra med trilogin. Framförallt är det en trovärdig och sansad berättelse som känns verklig utan att för den sakens skull bli helt befriad från engagemang och fantasi. Ibland går det till överdrift åt realismhållet, men det är inte så ofta som man kanske kan tro. Karaktärerna och deras inbördes relationer är också något som stärker böckerna, framförallt i de senare två. Detta är en del av trovärdigheten. De många delarna har olika huvudpersoner, vilket ger oss ett mångfacetterat perspektiv på utvecklingen.

Precis som jag har antytt i de tidigare recensionerna av Red Mars och Green Mars, är helheten alldeles för omfattande. Dryga 2000 sidor för för det här innehållet är för mycket, speciellt när det är periodvis tungt. Det finns ett engelskt ord som sammanfattar trilogin ganska bra och det är “verbose”. Det betyder ungefär detaljerad, ordrik och utförlig. Det är exakt vad dessa böcker är. Gillar man författare som skriver på det här sättet är förmodligen Mars-trilogin en riktig guldgruva (för missförstå mig inte nu, boken är mycket bra skriven). För mig som inte har så mycket till övers för den stilen, blir det ett mer måttfullt betyg. Jag ger Blue Mars och hela serien tre och en halv snigel.

Tags: , , ,

  1. Caroline’s avatar

    Jag kan väl passa på att skriva här också vad du redan vet: jag tycker att du överlag sätter för låga betyg på de här böckerna. Jag håller med om vad som är bra och mindre bra, men de bra bitarna väger tyngre hos mig än de gör hos dig. Bra böcker får vara rejält långa för min del. ;)

    Reply

  2. Snigel’s avatar

    Jag tror som sagt att det sista du säger är själva grejen. För mig är nästan själva definitionen av en bra bok att den är lagom lång. Lagom lång för mig betyder inte så lång som möjligt, även om innehållet är bra. Nästan alla mina favoritböcker är på några hundra sidor, med Dune som det enda undantaget jag kan komma på nu.

    Reply