Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-includes/pomo/plural-forms.php on line 210 Warning: Declaration of TarskiCommentWalker::start_lvl(&$output, $depth, $args) should be compatible with Walker_Comment::start_lvl(&$output, $depth = 0, $args = Array) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/themes/tarski/library/classes/comment_walker.php on line 22 Warning: Declaration of TarskiCommentWalker::start_el(&$output, $comment, $depth, $args) should be compatible with Walker_Comment::start_el(&$output, $comment, $depth = 0, $args = Array, $id = 0) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/themes/tarski/library/classes/comment_walker.php on line 50 Olle Linge - Languages, literature and the pursuit of dreams · Robert A. Heinlein – The Moon is a Harsh Mistress Warning: Use of undefined constant fb_admins - assumed 'fb_admins' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/plugins/facebook-open-graph-meta-for-wordpress/facebook_opengraph.php on line 252 Warning: Use of undefined constant og_type - assumed 'og_type' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/plugins/facebook-open-graph-meta-for-wordpress/facebook_opengraph.php on line 254

Robert A. Heinlein – The Moon is a Harsh Mistress

Titel: The Moon is a Harsh Mistress
Författare: Robert A. Heinlein
Utgivningsår: 1966
Recenserad: 2006-07-26
Status: N/A

Det ryktas att det här Heinleins egen favoritbok. Han har fått Hugo Award fyra gånger och jag har nu läst samtliga. Jag håller inte med, det här är långt ifrån Heinleins bästa. Mitt omdöme kan vara aningen vridet, låt mig förklara varför. The Moon is a Harsh Mistress handlar om en före detta fångkoloni på månen som gör revolt mot moderjord och vill bli självständiga. Låter detta bekant? Det borde det göra om du har läst recensionerna jag har hävt ur mig den senaste tiden. Kim Stanley Robinsons serie om Mars handlar mer eller mindre om samma sak.

Verken skiljer sig dock en hel del, framförallt genom att Heinleins bok är skriven ungefär tre decennier innan Robinsons och är rätt många mått mer nyskapande en den senare. Nu läste jag dem dock i omvänd ordning och jag är ganska trött på att läsa om kolonier på främmande planeter. Visst, jag får skylla mig själv eftersom jag satt upp det mål jag har (att läsa alla romaner som vunnit Hugo Award), men lite besviken blir jag allt. Retrospektivt på Kim Stanley Robinson alltså. Det är många saker som är mycket lika, men förstås också mycket som är olika. The Moon is a Harsh Mistress handlar inte så mycket om teknik som om samhällen och människor. Det är bra.

Språket är störande som bara den. Heinlein har gjort något försök att simulera huvudpersonens sätt att tänka. Kul idé, men jag tycker att det tar upp alldeles för mycket plats i boken. Meningar saknar ofta subjekt och vissa partiklar, typ ”the” och ”a”. Uttryck i stilen ”Shook head, went over to man in corner” är ganska vanliga. I övrigt är det ganska likt Heinlein, med mycket insprängda åsikter om allt möjligt. Intressant och något utöver det vanliga, men han gör det bättre i andra böcker (Starship Troopers rekommenderas).

Bokens styrka är den övergripande ironin och kommentarer på hur mänskliga samhällen fungerar. Det finns också en hel del originella idéer, men de flesta av dem gjorde sig nog bättre på sextiotalet än vad de gör nu. Jag tycker att den här boken har klarat tiden förvånansvärt dåligt för att komma från en såpass skicklig författare.

Tags: , , ,

  1. Caroline’s avatar

    Haha, jag hann först! Hur går det med Cowboy Bebop? :)

    Reply

  2. Snigel’s avatar

    Vi är klara, men jag har inte haft tid att skriva en recension än bara. Det är den och första Harry Potter filmen som ligger i pipelinen. Imorgon! Jag hoppas att du inte är klar än, för då kan du inte haft mycket annat för dig på sistone? :)

    Reply