Warning: Declaration of TarskiCommentWalker::start_lvl(&$output, $depth, $args) should be compatible with Walker_Comment::start_lvl(&$output, $depth = 0, $args = Array) in /hsphere/local/home/ackerfors/snigel.nu/wp-content/themes/tarski/library/classes/comment_walker.php on line 0 Warning: Declaration of TarskiCommentWalker::start_el(&$output, $comment, $depth, $args) should be compatible with Walker_Comment::start_el(&$output, $comment, $depth = 0, $args = Array, $id = 0) in /hsphere/local/home/ackerfors/snigel.nu/wp-content/themes/tarski/library/classes/comment_walker.php on line 0 Olle Linge - Languages, literature and the pursuit of dreams · Cowboy Bebop

Cowboy Bebop

Titel: Cowboy Bebop
Regi: Shinichiro Watanabe
År: 1998-1999
Recenserad: 2006-07-30

Cowboy Bebop är en serie jag hört mycket om innan jag såg den. Bland annat har den varit framgångsrik utanför de vanliga kretsarna, vilket egentligen inte säger så mycket, men ändå är intressant. Serien handlar om ett par prisjägare som ofta har brist på pengar och försöker åtgärda det. Episoderna cirkulerar ofta kring en efterlysning med tillhörande belöning, men inte alltid. Utgångspunkten är skeppet Bepop och prisjägarna kallas för cowboys, därav namnet på serien. Året är 2071. Jazz är ett tämligen centralt tema i serien. Förutom det uppenbara (att det är mycket jazzmusik med), så är striderna ofta koordinerade därefter och många andra referenser finns (Bebop, till exempel).

Seriens positiva sida är att den är rätt rolig och lättsmält. Den passar förmodligen en bred publik och tilltalar även mig på många punkter. Jag tycker dock att den brister i helheten. Varje avsnitt är ofta helt fristående från varandra och även om det finns antydningar till en bakomliggande intrig, träder inte den fram vidare ofta. Många av de enskilda episoderna är dock bra. Problemet är här att de har potential att bli mycket bättre än de faktiskt är. För lite tid, för rakt på sak och så vidare, gör att de känns platta.

Just nu håller jag på att titta på långfilmen som gjordes efter serien. När jag är klar med den ska jag uttala mig om rekommendationer och dylikt. Jag vill rekommendera Cowboy Bebop, men jag vet inte om jag ska rekommendera serien till ett fåtal eller långfilmen till en större skala. Jag får lov att återkomma på den punkten.

Uppdatering: Jag har nu sett filmen och jag rekommenderar den framför serien. Se den först och avgör sedan om ni tycker att det är värt tiden att se serien också.

Tags: , , , ,