Warning: Declaration of TarskiCommentWalker::start_lvl(&$output, $depth, $args) should be compatible with Walker_Comment::start_lvl(&$output, $depth = 0, $args = Array) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/themes/tarski/library/classes/comment_walker.php on line 22 Warning: Declaration of TarskiCommentWalker::start_el(&$output, $comment, $depth, $args) should be compatible with Walker_Comment::start_el(&$output, $comment, $depth = 0, $args = Array, $id = 0) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/themes/tarski/library/classes/comment_walker.php on line 50 Olle Linge - Languages, literature and the pursuit of dreams · Harry Potter and the Philosopher’s Stone Warning: Use of undefined constant fb_admins - assumed 'fb_admins' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/plugins/facebook-open-graph-meta-for-wordpress/facebook_opengraph.php on line 252 Warning: Use of undefined constant og_type - assumed 'og_type' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/plugins/facebook-open-graph-meta-for-wordpress/facebook_opengraph.php on line 254

Harry Potter and the Philosopher’s Stone

Titel: Harry Potter and the Philosopher’s Stone
Regi: Chris Columbus
Manus: J.K. Rowling, Steven Kloves
År: 2001
Recenserad: 2006-08-10

Filmatiseringar av böcker råkar förstås alltid ut för att de jämförs med originalet. Boken skapar en illusion och ofta är man intresserad av huruvida filmen klarar av att leva upp till den bild man fick när man läste boken. Jag gillade första Harry Potter-boken riktigt mycket och jag tyckte att filmen lyckades bra med att fånga såväl stämning som karaktärer och intrig.

Däremot tycker jag inte riktigt att det gör sig lika bra på film. Det är många saker som helt enkelt beskrivs bättre i min egen fantasi än vad en filmskapare kan åstadkomma. Missförstå mig rätt nu, det här är ett gediget och bra försök att göra en film på boken och jag har svårt att se att det skulle gå att göra så mycket bättre. För mig klaffade dock boken bättre.

På plussidan för filmen hamnar utan tvekan karaktärerna. De är som hämtade ur boken rent uppträdandemässigt och passar min bild utmärkt. Framförallt Snape och Hemione fungerar riktigt bra, men det är absolut inget fel på de andra heller. Eftersom jag bestämt mig för att inte läsa fler böcker efter Goblet of Fire, ser jag fram emot att istället se filmerna.

Tags: , , , ,

  1. Caroline’s avatar

    Om jag inte minns fel så blir filmerna faktiskt bättre och bättre, så i sådana fall har du ju det bästa kvar. :O

    Reply

  2. Snigel’s avatar

    Det låter ju alldeles utmärkt!

    Reply