Warning: Declaration of TarskiCommentWalker::start_lvl(&$output, $depth, $args) should be compatible with Walker_Comment::start_lvl(&$output, $depth = 0, $args = Array) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/themes/tarski/library/classes/comment_walker.php on line 22 Warning: Declaration of TarskiCommentWalker::start_el(&$output, $comment, $depth, $args) should be compatible with Walker_Comment::start_el(&$output, $comment, $depth = 0, $args = Array, $id = 0) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/themes/tarski/library/classes/comment_walker.php on line 50 Olle Linge - Languages, literature and the pursuit of dreams · Gattaca Warning: Use of undefined constant fb_admins - assumed 'fb_admins' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/plugins/facebook-open-graph-meta-for-wordpress/facebook_opengraph.php on line 252 Warning: Use of undefined constant og_type - assumed 'og_type' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/plugins/facebook-open-graph-meta-for-wordpress/facebook_opengraph.php on line 254

Gattaca

Titel: Gattaca
Regi: Andrew Niccol
Manus: Andrew Niccol
År: 1997
Recenserad: 2006-08-13

Jag har säkert påpekat det förut, men det tål att sägas igen: Science fiction är nog den genre som handlar mest om nutiden. Det låter kanske paradoxalt, men det är inte desto mindre sant. När man sätter en berättelse i en främmande värld, har man möjligheten att skräddarsy förutsättningarna så att man kan belysa någonting som är intressant i vår värld idag. Görs det bra, kan det enligt mig göras betydligt bättre än om berättelsen helt hade utspelat sig i nutiden.

Gattaca är ett bra exempel på det här. Man förstår ganska omedelbart att filmen handlar om gener och att den visar oss hur samhället skulle kunna se ut om vi låter genetisk determinism gå för långt. Gener styr vilka jobb vi kan få, vilka försäkringar vi har rätt till och så vidare. Genom filmen får vi följa Vincent som över allt annat vill bli astronaut. Han är villig att försaka sitt liv och med mycket höga risker försöka lura systemet för att nå sina drömmars mål.

Filmen är framförallt väldigt välgjord. Det gäller miljöer, karaktärer och intrig. Allting känns trovärdigt och genomarbetat. Om det inte vore för de vidare implikationerna av filmens tema, hade det dock inte varit överdrivet intressant. Nu blir dock helhetsintrycket riktigt bra.

Det värsta är väl att vi inte ligger så värst långt bort från delar av det, se till exempel på hur försäkringar fungerar i vissa länder. Gattaca handlar dock också om någonting annat som ligger utanför tiden och teknikutvecklingen. Den handlar om skillnaden mellan att ha möjligheten att lyckas och att faktiskt göra det. För precis som taglinen säger, det finns ingen gen för den mänskliga själen.

Tags: , ,

 1. Xhakhal’s avatar

  Jag TÄNKTE använda den här för att göra min första sådan där skissrecension, men du kan ju se här hur det gick med den saken:
  http://xhakhal.blogspot.com/2009/01/gattaca.html
  TOTALFAIL.

  Men jag gillade filmen, och håller med dig om det du säger om den :) Jag bara… skrattade mig igenom filmen på grund av Jude Law, och detta bara på grund av några sammanträffanden som inte har med filmen i sig att göra faktiskt. Svårt att recensera när man skrattar så ordentligt :) Jag får ta och recensera… *tittar mpå sin filmlista* … “Joseph and the Technicolor Dreamcoat” istället.

  Reply

 2. Olle Linge’s avatar

  Heh, okej. :) Där har du ju en fördel med att vara så dålig på skådespelare att man inte knäner igen dem (eller i alla fall inte vet vad de heter). Men kul att du gillade den hursomhelst. Jag tycker att den är vansinnigt bra rent visuellt, det är på andra punkter den brister, om man säger så.

  Reply