Warning: Declaration of TarskiCommentWalker::start_lvl(&$output, $depth, $args) should be compatible with Walker_Comment::start_lvl(&$output, $depth = 0, $args = Array) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/themes/tarski/library/classes/comment_walker.php on line 22 Warning: Declaration of TarskiCommentWalker::start_el(&$output, $comment, $depth, $args) should be compatible with Walker_Comment::start_el(&$output, $comment, $depth = 0, $args = Array, $id = 0) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/themes/tarski/library/classes/comment_walker.php on line 50 Olle Linge - Languages, literature and the pursuit of dreams · C.J. Cherryh – Downbelow Station Warning: Use of undefined constant fb_admins - assumed 'fb_admins' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/plugins/facebook-open-graph-meta-for-wordpress/facebook_opengraph.php on line 252 Warning: Use of undefined constant og_type - assumed 'og_type' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/plugins/facebook-open-graph-meta-for-wordpress/facebook_opengraph.php on line 254

C.J. Cherryh – Downbelow Station

Titel: Downbelow Station
Författare: C.J. Cherryh
Utgivningsår: 1981
Recenserad: 2006-08-11
Status: N/A

Downbelow Station är en berättelse om människor som hotas att dränkas i efterdyningarna av ett interstellärt krig. Frigjorda kolonier har slagit sig fria och bekämpar sitt jordiska ursprung. Stationen Pell försöker stå neutral i ett stormande hav av konflikterande intressen. Bokens berättarperspektiv är tämligen splittrat och ger oss många olika infallsvinklar. Till en början känns det aningen för fragmentariskt, men efter ett tag så klarnar bilden och de olika bitarna får mer klarhet.

Vi får bland annat följa vad som händer på planeten nedanför Pell, på Downbelow Station (därav namnet), men också ledningen för resterna av den flotta försöker motstå kolonierna från att erövra allting. Karaktärerna är nog en av bokens starka sidor, tillsammans med en känsla av trovärdighet. Huvudpersonerna befinner sig i situationer som absolut inte är trevliga på något sätt och författaren lyckas beskriva detta på ett sätt som känns rätt. Nu kan jag knappast kalla mig erfaren av hur militären fungerar, men framförallt dessa skildringar känns särskilt välskrivna.

Det är dock något som inte riktigt klaffar för mig. Jag tror att det handlar om idéer, som är så centralt för mig när det gäller science fiction. Boken är på alla sätt välskriven och intressant, men den tillför egentligen ingenting nytt. Den gör ingenting andra inte har gjort förut. Jag tycker dock att den är värd fyra sniglar på grund av att det är så bra utfört.

Tags: , , ,