Warning: Declaration of TarskiCommentWalker::start_lvl(&$output, $depth, $args) should be compatible with Walker_Comment::start_lvl(&$output, $depth = 0, $args = Array) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/themes/tarski/library/classes/comment_walker.php on line 22 Warning: Declaration of TarskiCommentWalker::start_el(&$output, $comment, $depth, $args) should be compatible with Walker_Comment::start_el(&$output, $comment, $depth = 0, $args = Array, $id = 0) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/themes/tarski/library/classes/comment_walker.php on line 50 Olle Linge - Languages, literature and the pursuit of dreams · Kiki’s Delivery Service Warning: Use of undefined constant fb_admins - assumed 'fb_admins' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/plugins/facebook-open-graph-meta-for-wordpress/facebook_opengraph.php on line 252 Warning: Use of undefined constant og_type - assumed 'og_type' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/plugins/facebook-open-graph-meta-for-wordpress/facebook_opengraph.php on line 254

Kiki’s Delivery Service

Titel: Kiki’s Delivery Service
Originalets titel: Majo no takkyubin
Regi: Hayao Miyazaki
Manus: Jack Fletcher, Eiko Kadono, John Semper, Hayao Miyazaki
År: 1989
Recenserad: 2006-08-17

I mitt projekt 101 saker på 1001 dagar har jag med en punkt som innebär att jag ska se tio filmer gjorda av Hayao Miyazaki. Ursprunget till den punkten kommer av att jag verkligen gillat hans filmer hittills, framförallt Spirited Away och My Neighbour Totoro. Han har hittills aldrig gjort mig besviken och har ett alldeles eget sätt att göra film som är underbart. Någon har sagt att det är för att han inte försöker göra film som uppfostrar barnen i samma utsträckning som är vanligt i framförallt USA. Kanske är det så, men oavsett orsaker gör han fantastiska filmer.

Till en början trodde jag att den här filmen skulle bli det första undantaget, men ju längre filmen gick, desto mer gillade jag den. Berättelsen handlar om Kiki, en ung häxa som just fyllt tretton. Det är en viktig ålder, för då måste alla häxor spendera ett år borta från hemmet och arbeta som häxa i en annan stad. Kiki kommer till en stor stad där man nästan glömt bort att det finns häxor och istället för att göra det hon tänkt, öppnar hon en lite budfirma där hon på sin kvast far av och an över staden och levererar paket och brev.

Handlingen är bra uppbyggd, även om det inte riktigt märks i början. Karaktärerna känns äkta och välgjorda som vanligt. Att Kiki dessutom har en söt katt som hon kan prata med är ett litet plus i kanten. Filmen innehåller också en zeppelinare. Varför får den inte bättre betyg då? Jag vet faktiskt inte. Den inspirerade mig inte så mycket som andra filmer av honom har gjort, men den var helt klart sevärd ändå.

Tags: ,