Warning: Declaration of TarskiCommentWalker::start_lvl(&$output, $depth, $args) should be compatible with Walker_Comment::start_lvl(&$output, $depth = 0, $args = Array) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/themes/tarski/library/classes/comment_walker.php on line 22 Warning: Declaration of TarskiCommentWalker::start_el(&$output, $comment, $depth, $args) should be compatible with Walker_Comment::start_el(&$output, $comment, $depth = 0, $args = Array, $id = 0) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/themes/tarski/library/classes/comment_walker.php on line 50 Olle Linge - Languages, literature and the pursuit of dreams · Stephen R. Donaldson – This Day All Gods Die Warning: Use of undefined constant fb_admins - assumed 'fb_admins' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/plugins/facebook-open-graph-meta-for-wordpress/facebook_opengraph.php on line 252 Warning: Use of undefined constant og_type - assumed 'og_type' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/plugins/facebook-open-graph-meta-for-wordpress/facebook_opengraph.php on line 254

Stephen R. Donaldson – This Day All Gods Die

Titel: Gap into Ruin: This Day All Gods Die
Författare: Stephen R. Donaldson
Utgivningsår: 1997
Recenserad: 2006-08-17
Status: I bokhyllan

Äntligen klar! På sätt och vis känns det faktiskt så. This Day All Gods Die är sista boken av fem i Stephen R. Donaldsons SF-serie. Egentligen säger jag inte äntligen klar för att serien är dålig, utan för att den är för lång. På sistone har jag verkligen utvecklat ett innerligt hat mot böcker som är längre än vad som krävs. Är det motiverat att boken är 800 sidor, då är det lugnt. Grejen är bara den att det väldigt sällan är det. Många ord ger inte bättre betyg, så enkelt är det.

This Day All Gods Die har den svåra uppgiften att knyta ihop alla trådar som startats i de tidigare böckerna och därför tycker jag nästan att sidantalet är motiverat (han kanske hade klarat det på 500 istället för 700, men det är inte så hemskt). Donaldsons starka sida är att han är fenomenal på att dels bygga upp intriger och dels att beskriva de människor som ingår i dem. Jag tycker att han lyckas mycket bra med att få ihop allting på slutet och anser därför att boken är en värdig avslutare på serien.

Problemet med Gap (serien alltså) är att den är lite för utdragen. Författaren vill beskriva vad varje person gör och vad varje person tänker om det, hela tiden. Om fokus då är uppdelat på flera platser är det inte konstigt att det går åt många sidor. Hade det inte varit för den här ovanan hade jag lätt kunnat ge serien en femma. Nu gör jag inte det, utan det få istället bli en stark fyra, både för serien och för den sista boken.

Tags: , ,