Warning: Declaration of TarskiCommentWalker::start_lvl(&$output, $depth, $args) should be compatible with Walker_Comment::start_lvl(&$output, $depth = 0, $args = Array) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/themes/tarski/library/classes/comment_walker.php on line 22 Warning: Declaration of TarskiCommentWalker::start_el(&$output, $comment, $depth, $args) should be compatible with Walker_Comment::start_el(&$output, $comment, $depth = 0, $args = Array, $id = 0) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/themes/tarski/library/classes/comment_walker.php on line 50 Olle Linge - Languages, literature and the pursuit of dreams · The Shawshank Redemption Warning: Use of undefined constant fb_admins - assumed 'fb_admins' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/plugins/facebook-open-graph-meta-for-wordpress/facebook_opengraph.php on line 252 Warning: Use of undefined constant og_type - assumed 'og_type' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/plugins/facebook-open-graph-meta-for-wordpress/facebook_opengraph.php on line 254

The Shawshank Redemption

Titel: The Shawshank Redemption
Regi: Frank Darabont
Manus: Stephen King, Frank Darabont
År: 1994
Recenserad: 2006-08-24

Förutsättningarna för den här filmen är ganska märkliga. Enligt toplistan på IMDB är det den nästa bästa film som någonsin gjorts. Samtidigt har jag inte hört så mycket om den, så jag visst till exempel inte ens vad filmen handlade om.

Den utspelar sig i fängelset Shawshank dit Andy Dufresne kommer på 40-talet. Han är dömd för mord på sin fru och dennes älskare, något som han själv förnekar att han är skyldig till. Han går från ett liv som framstående bankman till ett synnerligen brutalt och otrevligt liv på fängelset. Inom fängelset murar finns dock ljusglimtar och hoppet överger honom aldrig.

För det första är den här filmen vansinnigt välgjord. Det skriker kvalitét och gott arbete om i stort sett allting. Skådespelarna är exemplariska och miljön känns otrevligt genuin. Intrigen är inte vidare invecklad, men är väl genomtänkt och innehåller flera höjdpunkter. Tack vare allt detta är det en smal sak att leva sig in i filmen, vilket gör att det berör på ett påtagligt sätt.

Jag har mycket svårt för att bestämma mig om den är värd en femma eller inte. Egentligen är det här inte alls min typ av film och jag brukar inte gilla dem. Filmen går dock utöver det vanliga och jag ger den därför fem sniglar.

Tags: , ,