Warning: Declaration of TarskiCommentWalker::start_lvl(&$output, $depth, $args) should be compatible with Walker_Comment::start_lvl(&$output, $depth = 0, $args = Array) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/themes/tarski/library/classes/comment_walker.php on line 22 Warning: Declaration of TarskiCommentWalker::start_el(&$output, $comment, $depth, $args) should be compatible with Walker_Comment::start_el(&$output, $comment, $depth = 0, $args = Array, $id = 0) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/themes/tarski/library/classes/comment_walker.php on line 50 Olle Linge - Languages, literature and the pursuit of dreams · Frederik Pohl – Gateway Warning: Use of undefined constant fb_admins - assumed 'fb_admins' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/plugins/facebook-open-graph-meta-for-wordpress/facebook_opengraph.php on line 252 Warning: Use of undefined constant og_type - assumed 'og_type' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/plugins/facebook-open-graph-meta-for-wordpress/facebook_opengraph.php on line 254

Frederik Pohl – Gateway

Titel: Gateway
Författare: Fredrik Pohl
Utgivningsår: 1977
Recenserad: 2006-09-20
Status: N/A

Gateway är ett intressant koncept. I vårt solsystem fanns en gång intelligent liv vida överlägset människan. Saken är den att de av okänd anledning lämnade solsystemet för att inte återvända. I en något excentrisk omloppsbana kring solen hittar människorna Gateway: en interstellär transitstation som verkligen är en port till stjärnorna. Boken handlar om Robinette “Rob” Broadbent, som av en tillfällighet lyckas ta sig till Gateway för att arbeta som prospektör.

Perspektivet är tvådelat. För det första får vi följa Robs upplevelser i ett förstapersonsperspektiv och för det andra får vi en inblick i Robs samtal med en terapeut (psykodynamisk sådan, vilket är mest irriterande) långt efter att handlingarna i den första tråden är avklarade. Det här sättet att berätta är ganska häftigt, för de närmar sig själva kärnhandlingen från två olika håll rent tidsmässigt. Gateway handlar egentligen inte om Gateway, vilket är ett plus. Istället handlar den om personerna och deras situation och relation till varandra.

Problemet är att de coola idéerna inte riktigt räcker. De är inte tillräckligt häftiga och personerna är inte tillräckligt intressanta. Boken får ändå godkänt, men mer blir det inte. Det finns många böcker jag rekommenderar före denna. Väldigt många.

Tags: , , ,

  1. Caroline’s avatar

    Vad innebär “psykodynamisk”?

    Reply

  2. Snigel’s avatar

    Det kanske jag borde ha skrivit med en gång, bra att du frågar! Det är den psykoterapeutiska tradition som härstammar från Sigmund Freud. Traditionen handlar mycket om att upptäcka omedvetna konflikter och motsättningar, samt att spåra problem till vardagslivet och det förflutna. Det är den terapiform som är vanligast i Sverige idag.

    Reply