Warning: Declaration of TarskiCommentWalker::start_lvl(&$output, $depth, $args) should be compatible with Walker_Comment::start_lvl(&$output, $depth = 0, $args = Array) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/themes/tarski/library/classes/comment_walker.php on line 22 Warning: Declaration of TarskiCommentWalker::start_el(&$output, $comment, $depth, $args) should be compatible with Walker_Comment::start_el(&$output, $comment, $depth = 0, $args = Array, $id = 0) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/themes/tarski/library/classes/comment_walker.php on line 50 Olle Linge - Languages, literature and the pursuit of dreams · Anne Tyler – The Accidental Tourist Warning: Use of undefined constant fb_admins - assumed 'fb_admins' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/plugins/facebook-open-graph-meta-for-wordpress/facebook_opengraph.php on line 252 Warning: Use of undefined constant og_type - assumed 'og_type' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/plugins/facebook-open-graph-meta-for-wordpress/facebook_opengraph.php on line 254

Anne Tyler – The Accidental Tourist

Titel: The Accidental Tourist
Författare: Anne Tyler
Utgivningsår: 1985
Recenserad: 2006-09-22
Status: N/A

Det är inte ofta jag läser litteratur som ligger på bästsäljarlistor. Anledningen är nog helt enkelt att jag gillar udda idéer och häftiga koncept och därför tyr mig till olika typer av Speculative Fiction. Just eftersom jag läser ”normala” böcker så pass sällan, är det roligt att jag stötte på en riktigt bra sådan. Anne Tyler berättar en tragikomisk historia om Macon som förlorat sin son och inte riktigt klarar av att hantera det.

Hans liv är organiserat och kontrollerat så till den grad att han kommer till insikt att han aldrig gjort någonting själv, att allting bara hänt honom. Efter skilsmässan träffar han Muriel, en färgsprakande personlighet som är diametralt motsatt Macon på alla tänkbara plan. För mig handlar boken egentligen om kontrasten mellan dessa båda grundläggande sätt att fungera.

Två saker gör the Accidental Tourist till en riktigt bra bok. För det första är den otroligt välskriven och jag gillar sättet att beskriva saker skarpt. Ibland kan det bli lite för mycket av det goda, men det är inte så att det stör mig nämnvärt. För det andra lyckas författaren att kombinera humor och tragedi på ett sätt jag aldrig upplevt innan. Åtskilliga gånger skrattade jag högt, samtidigt som det man skrattar åt samtidigt är ledsamt och nedstämmande. Skickligt, Tyler!

Med det avklarat, måste jag ändå säga att relationsdrama inte är min genre och att det inte förändrats efter den här boken. Jag ger den här fyra sniglar, vilket är extremt mycket med tanke på att jag alltså egentligen är helt ointresserad av genren. Jag rekommenderar boken till alla (med ett möjligt undantag för dem som redan känner sig deprimerade och kan tänkas ta åt sig av humorn), även ni som likt mig själv inte vanligtvis läser liknande böcker. För er andra misstänker jag att det här är en femma som ligger och lurar på er. Läs!

Tags: , ,

 1. Yassilus’s avatar

  Jag har en känsla av att den boken skulle passa mig perfekt och i värsta fall är det där boken jag hade velat skriva. :)

  Reply

 2. Snigel’s avatar

  Heh. Tänk som Krille annars: Om det nu är boken du velat skriva så slipper du ju göra det nu! Det är som att skriva Drakar och Demoner fast utan ankor :D

  Reply

 3. Yassilus’s avatar

  Jag gillar ankor.

  Reply

 4. Snigel’s avatar

  Då kan du skrivar The Accidental Tourist, fast med ankor. Jag kan nästan svära på att det inte förekom några sådana i romanen.

  Reply

 5. Alva’s avatar

  Yo!
  Fin recension du! Kände mig bara lite träffad av huvudpersonen när jag läste, så boken kanske inte var helt optimal för mig :)

  Reply