Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-includes/pomo/plural-forms.php on line 210 Warning: Declaration of TarskiCommentWalker::start_lvl(&$output, $depth, $args) should be compatible with Walker_Comment::start_lvl(&$output, $depth = 0, $args = Array) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/themes/tarski/library/classes/comment_walker.php on line 22 Warning: Declaration of TarskiCommentWalker::start_el(&$output, $comment, $depth, $args) should be compatible with Walker_Comment::start_el(&$output, $comment, $depth = 0, $args = Array, $id = 0) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/themes/tarski/library/classes/comment_walker.php on line 50 Olle Linge - Languages, literature and the pursuit of dreams · 12 Angry Men Warning: Use of undefined constant fb_admins - assumed 'fb_admins' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/plugins/facebook-open-graph-meta-for-wordpress/facebook_opengraph.php on line 252 Warning: Use of undefined constant og_type - assumed 'og_type' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/plugins/facebook-open-graph-meta-for-wordpress/facebook_opengraph.php on line 254

12 Angry Men

Titel: 12 Angry Men
Regi: Sidney Lumet
Manus: Reginald Rose
År: 1957
Recenserad: 2006-09-23

12 Angry Men ligger på 15:e plats på IMDB:s lista, vilket gör att jag förstås väntar mig mycket från den. Filmen handlar om tolv män som ska agera jury och bedöma huruvida en man är skyldig till mordet på sin far eller inte. De måste producera ett enhälligt beslut, men en enveten man vägrar att rösta skyldig och debatten drar igång. Den inte bara drar igång, den fortsätter i en och en halv timme.

En film av det här slaget skulle kunna bli katastrofalt dålig. 12 Angry Men är absolut inte det, men jag tycker att den är ganska långt ifrån att komma upp till 15:e plats på en lista över alla filmer någonsin. Visst, det är bra karaktärsspel och intrigen är förvånansvärt intresseväckande. Lägg dock märke till det sista ordet i förgående mening. Det betyder att filmen är mer intressant än vad man skulle kunna förvänta sig efter de första tio minuterna. Det är å andra sidan också sant för en film som handlar om en silverfisk under ett badkar, förutsatt att den rör sig någon gång mot mitten av filmen.

Jag kan inte sätta betyg efter filmens förutsättningar, för det är ju självvalt att ha den miljö som filmen har. På en skala som bedömer filmer som utspelar sig i ett rum med samma skådespelare är det här en riktig, höjdare, förmodligen en femma. Men på min vanliga skala får den nöja sig med tre sniglar.

Tags: ,

 1. Caroline’s avatar

  Det känns lite lustigt att se dem i färg på bilden på något sätt. Noterade förresten att det också verkar finnas en nyinspelning från 80-talet någon gång.

  Reply

 2. Snigel’s avatar

  Hm… det låter ju märkligt, jag menar det är inte en film jag tror skulle ge något att göra en nyversion av. Den är så bra den kan vara som det är och det är ju inte så att den litar till häftiga specialeffekter och sådant :) Det är dock originalet jag har sett.

  Reply

 3. Caroline’s avatar

  Där är vi helt överens, men ändå verkar det så: http://www.imdb.com/title/tt0118528/

  Reply