Warning: Declaration of TarskiCommentWalker::start_lvl(&$output, $depth, $args) should be compatible with Walker_Comment::start_lvl(&$output, $depth = 0, $args = Array) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/themes/tarski/library/classes/comment_walker.php on line 22 Warning: Declaration of TarskiCommentWalker::start_el(&$output, $comment, $depth, $args) should be compatible with Walker_Comment::start_el(&$output, $comment, $depth = 0, $args = Array, $id = 0) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/themes/tarski/library/classes/comment_walker.php on line 50 Olle Linge - Languages, literature and the pursuit of dreams · Equilibrium Warning: Use of undefined constant fb_admins - assumed 'fb_admins' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/plugins/facebook-open-graph-meta-for-wordpress/facebook_opengraph.php on line 252 Warning: Use of undefined constant og_type - assumed 'og_type' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/plugins/facebook-open-graph-meta-for-wordpress/facebook_opengraph.php on line 254

Equilibrium

Titel: Equilibrium
Regi: Kurt Wimmer
Manus: Kurt Wimmer
År: 2002
Recenserad: 2006-09-24

Equilibrium är för mig en ny film och en gammal film på samma gång. Det är ny film eftersom den är gjord nyligen (tämligen uppenbart) och den är dessutom välgjord rent tekniskt. På det sättet påminner den om Gattaca, även om den filmen är i en klass för sig vad gäller snyggt gjorda miljöer. Det är en gammal film därför att nästan allting i den har gjorts innan på ett väldigt uppenbart sätt. Handlingen utspelar sig i ett dystopisk framtidssamhälle där känslor är någonting negativt och kultur från det förgångna bevara av motståndarna till systemet. Låter det bekant? Det är en korsning mellan 1984 och Fahrenheit 451 och har man utöver dessa läst fler dystopiska framtidsskildringar är det nästan ingenting nytt i den här filmen.

Jag tycker dock inte att det här nödvändigtvis är en stor nackdel (förutom för mig personligen). Innehållet är nämligen paketerat i välgjord och cool action (blandning av orientaliska kampstilar och handeldvapen, till exempel). Förhoppningsvis är det något som tilltalar ungdomarna, vilket också ger dem möjlighet att ta till sig filmens lite djupare budskap. Man kanske skulle kunna säga att det här är en mer lättsmält version av ovannämnda böcker (ingen av dessa är vidare krångliga att läsa, men vem läser nuförtiden?).

Så sammanfattningsvis tycker jag ändå att det är en rätt okej film som lyckas med en hel del. Jag personligen kan dock inte ge den vidare bra betyg eftersom mycket känns som upprepning av vad andra redan har gjort. De saker som faktiskt är nya och häftiga motiverar dock i alla fall tre sniglar.

Tags: , , ,

 1. Hannes’s avatar

  Va?! En 3:a??
  Nog för att jag håller med dig om att det mesta “gjorts förut” så är det ju just den schyssta förpackningen som gör filmen så otroligt cool.
  “Gun-kata” är som koncept egentligen aslöjligt, men blir ändå fruktansvärt häftigt i filmen.
  Sedan har du en av de coolaste scenerna som involverar ett katana också, och det är inte fy skam det heller.
  Nej, jag hade inte kunnat med att ge Equilibrium något lägre än en fyra för jag tycker att det är en briljant film :)

  Reply

 2. Caroline’s avatar

  Även om jag inte är ett lika stort fan som Hannes måste jag nog säga att jag också hade gett den ett högre betyg än 3.

  Reply

 3. Snigel’s avatar

  Grejen är väl den att idéerna är en så stor del av mitt filmtittande och bokläsande. Om en film eller bok baseras på idéer jag redan läst om tidigare, har den mycket små chanser att bli riktigt bra. Det som räddar den här filmen är ju att den är riktigt välgjord och har en hel del coola grejer. Hade idéerna varit originella också hade jag lätt givit den minst en snigel till.

  Reply