Warning: Declaration of TarskiCommentWalker::start_lvl(&$output, $depth, $args) should be compatible with Walker_Comment::start_lvl(&$output, $depth = 0, $args = Array) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/themes/tarski/library/classes/comment_walker.php on line 22 Warning: Declaration of TarskiCommentWalker::start_el(&$output, $comment, $depth, $args) should be compatible with Walker_Comment::start_el(&$output, $comment, $depth = 0, $args = Array, $id = 0) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/themes/tarski/library/classes/comment_walker.php on line 50 Olle Linge - Languages, literature and the pursuit of dreams · David Brin – The Uplift War Warning: Use of undefined constant fb_admins - assumed 'fb_admins' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/plugins/facebook-open-graph-meta-for-wordpress/facebook_opengraph.php on line 252 Warning: Use of undefined constant og_type - assumed 'og_type' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/plugins/facebook-open-graph-meta-for-wordpress/facebook_opengraph.php on line 254

David Brin – The Uplift War

Titel: The Uplift War
Författare: David Brin
Utgivningsår: 1987
Recenserad: 2006-09-25
Status: N/A

The Uplift War är uppföljaren till Startide Rising, som jag tyckte var riktigt trevlig. Den har också vunnit Hugo Award, vilket är största anledningen till att jag läser den. Även om det är en uppföljare kan man nästan säga att den är fristående. Det finns vissa passager i bakgrunden som man inte begriper om man läser den här först, men böckerna är mer eller mindre självständiga. Dock tycker jag att Startide Rising är en bättre bok på nästan alla punkter, så jag ser ingen anledning att inte börja med den. Låt mig förklara varför.

Delfinerna är utbytta mot schimpanser och de två går inte jämföra med varandra, för delfiner spelar i en helt egen liga vad gäller häftighet. Intrigen utspelar sig på en härjad planet som mänskligheten fått ta över och vårda av de galaktiska instituten. Problemet är bara att alla är ute efter dem sedan händelserna i Startide Rising och planeten blir snart ockuperad av fågellika varelser. I centrum står ett par schimpanser, en människa och dennes utomjordiska vän, tillhörande ett av de få släkten som fortfarande är allierade med jorden.

Bokens förtjänster är ganska många, egentligen. Den är välskriven och har en intressant intrig som sällan är så uppenbar att det blir tråkigt. David Brin lyckas också få sina utomjordingar att bli verkligen utomjordingar. Eftersom stora delar av boken presenteras från deras perspektiv, blir det tämligen intressant. Boken saknar dock det där extra häftiga som får mig att tända till. Allting är bra utfört och intressant, men inte tillräckligt mycket.

Tags: , , , ,