Warning: Declaration of TarskiCommentWalker::start_lvl(&$output, $depth, $args) should be compatible with Walker_Comment::start_lvl(&$output, $depth = 0, $args = Array) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/themes/tarski/library/classes/comment_walker.php on line 22 Warning: Declaration of TarskiCommentWalker::start_el(&$output, $comment, $depth, $args) should be compatible with Walker_Comment::start_el(&$output, $comment, $depth = 0, $args = Array, $id = 0) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/themes/tarski/library/classes/comment_walker.php on line 50 Olle Linge - Languages, literature and the pursuit of dreams · Neil Gaiman – Stardust Warning: Use of undefined constant fb_admins - assumed 'fb_admins' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/plugins/facebook-open-graph-meta-for-wordpress/facebook_opengraph.php on line 252 Warning: Use of undefined constant og_type - assumed 'og_type' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/plugins/facebook-open-graph-meta-for-wordpress/facebook_opengraph.php on line 254

Neil Gaiman – Stardust


Titel: Stardust
Författare: Neil Gaiman
Utgivningsår: 1998
Recenserad: 2006-09-28
Status: I bokhyllan

Stardust skulle ha kunnat vara en saga precis som vilken annan saga som helst. Den handlar om en pojke med ett mystiskt förflutet och ett band till älvorna och deras rike, den handlar om kärlek och ett omöjligt uppdrag för att få det man eftertraktar mest av allt. Det handlar om häxor, älvor, enhörningar, trolldom och prinsar som vill efterträda sin far. Alla ingredienser finns där för att göra Stardust till en vanlig saga, men det är den inte.

Istället är det en helt fantastisk, mysig och förtrollande saga. Neil Gaiman är den författare som imponerat mest på mig på senare år (framförallt sedan jag läst The Sandman). Det är inte bara det att han skriver bättre än de flesta andra författare, utan hans idéer är så lockande och spännande att jag inte riktigt vet vart jag ska ta vägen. Detta gäller allt hans skrivande, även om The Sandman torde vara det tydligaste exemplet.

Efter att ha försökt visa på detta i Stardust, har jag nu gett upp. Jag tror att anledningen att jag har svårt att peka ut något enskilt, är att helheten är större än delarna. Ni får helt enkelt lita på att det här är en grymt bra bok som jag rekommenderar till alla. Den är varken tjock, svårläst eller tung, så jag ser ingen anledning för er att inte sätta igång nu på en gång.

Tags: ,

 1. Nikl’s avatar

  Helt otrolig bok, helt klart bäst i sin genre om du frågar mig :)
  Jag kan verkligen rekommendera denna bok i ljudboksformat också, Neil Gaiman är en otrolig historieberättare.

  Stardust kommer snart på med film, tyvärr måste jag säga eftersom de verkar dumma ner den och slänga in en massa nonsense som knappast förbättrar storyn.

  Reply

 2. Olle Linge’s avatar

  Hm… film säger du. Jag känner mig skeptisk redan innan du säger att de ska lägga till extra saker. Jag tycker förstås boken är fantastisk, men jag tror inte att det gör sig så bra på film. Halva poängen med Gaiman är ju att han är så bra på att skriva.

  Reply