Warning: Declaration of TarskiCommentWalker::start_lvl(&$output, $depth, $args) should be compatible with Walker_Comment::start_lvl(&$output, $depth = 0, $args = Array) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/themes/tarski/library/classes/comment_walker.php on line 22 Warning: Declaration of TarskiCommentWalker::start_el(&$output, $comment, $depth, $args) should be compatible with Walker_Comment::start_el(&$output, $comment, $depth = 0, $args = Array, $id = 0) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/themes/tarski/library/classes/comment_walker.php on line 50 Olle Linge - Languages, literature and the pursuit of dreams · Franz Kafka – The Metamorphosis Warning: Use of undefined constant fb_admins - assumed 'fb_admins' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/plugins/facebook-open-graph-meta-for-wordpress/facebook_opengraph.php on line 252 Warning: Use of undefined constant og_type - assumed 'og_type' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/plugins/facebook-open-graph-meta-for-wordpress/facebook_opengraph.php on line 254

Franz Kafka – The Metamorphosis

Titel: The Metamorphosis
Författare: Franz Kafka
Utgivningsår: 1915
Recenserad: 2006-10-10
Status: N/A

Franz Kafka är en av de få författare jag stötte på under litteraturvetenskapen på gymnasiet som jag faktiskt gillade. Vi läste Processen och den imponerade mycket på mig. Detta kombinerat med att vi såg en intressant dokumentär om Kafka som person, gjorde att han är den jag minns allra tydligast. Vi läste dock aldrig den här boken, även om jag vet att många andra gjorde det.

I korthet handlar den om herr Samsa som en morgon vaknar upp och finner att han förvandlats till en enorm skalbagge. Han börjar genast konfronteras med vardagens problem. Hur ska han få upp dörren när han inte har några händer? Vad ska chefen på kontoret säga om att han försovit sig? Berättelsen fokuserar på Samsas inre tankar och känslor kring förvandlingen, men gör det på ett sådant sätt att det egentligen inte framstår som konstigt. För att förtydliga: Det är egentligen inte förvandlingen som står i centrum av berättelsen, utan snarare reaktionerna på den.

Perspektivet är trovärdigt på alla tänkbara sätt. Det är en blandning mellan humor och tragedi som dessutom är välskriven och presenterad på ett sätt som tilltalar mig. Jag har alltid gillat noveller och korta böcker som utgår från någonting märkligt och sedan löper linan ut för att se hur det går. Många SF-noveller fungerar på samma sätt som The Metamorphosis och det gillar jag. Fyra och en halv snigel till herr K.

Tags: , ,