Warning: Declaration of TarskiCommentWalker::start_lvl(&$output, $depth, $args) should be compatible with Walker_Comment::start_lvl(&$output, $depth = 0, $args = Array) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/themes/tarski/library/classes/comment_walker.php on line 22 Warning: Declaration of TarskiCommentWalker::start_el(&$output, $comment, $depth, $args) should be compatible with Walker_Comment::start_el(&$output, $comment, $depth = 0, $args = Array, $id = 0) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/themes/tarski/library/classes/comment_walker.php on line 50 Olle Linge - Languages, literature and the pursuit of dreams · The Incredibles Warning: Use of undefined constant fb_admins - assumed 'fb_admins' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/plugins/facebook-open-graph-meta-for-wordpress/facebook_opengraph.php on line 252 Warning: Use of undefined constant og_type - assumed 'og_type' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/plugins/facebook-open-graph-meta-for-wordpress/facebook_opengraph.php on line 254

The Incredibles

Titel: The Incredibles
Regi: Brad Bird
Manus: Brad Bird
År: 2004
Recenserad: 2006-10-11

The Incredibles handlar om en familj superhjältar och deras liv i en värld som tröttnat på superhjältarnas framfart. Myndigheterna har ett program för att placera ut och stötta de forna hjältarna och hjälpa dem in i ett normalt liv. Problemet är bara att vet man med sig att man har superkrafter, kan det för en del vara svårt att lägga band på sig. Mannen i familjen börjar i hemlighet återuppta superhjältejobbet och riskerar på så sätt både sig själv och sin familj.

Jag måste med en gång medge att superhjältar varken är eller har varit min grej. När jag var liten läste jag inte serier och inte heller de få spelfilmer som fanns har tilltalat mig. I mer modern tid har jag kommit i kontakt med superhjältar på ett lite mer vuxet sätt, men jag kan inte säga att jag tilltalas av män och kvinnor i trikåer som besitter diverse superkrafter (som dessutom i de flesta fall inte ens är fantastiska).

Det finns dock flera aspekter som gör att jag verkligen gillar den här filmen. Till att börja med är den välgjord på alla sätt. Dialogerna sitter där de ska och lyckas på ett mycket bra sätt återge ett familjeliv. Animationerna är också bra och jag är framförallt imponerad av hur bra håret är (speciellt när det är blött). Ansiktsdrag och minspel hos karaktärerna är också det tillfredsställande. Handlingen är välkonstruerad och anspelar på mängder med konventioner och klichéer.

Det bästa är dock att den är underhållande och rolig. Orsaken är bland annat det jag redan tagit upp, och då speciellt dialoger kring familjelivet. Utöver det finns det många isolerade scener och kommentarer som är så klockrena att det är omöjligt att inte uppskatta dem. Jag menar, hur kan man inte uppskatta en film där en av birollerna är en svart kille, spelad av Samuel L. Jackson, med längdskridskoutstyrsel och att kunna skapa is som sin superkraft?

(Icke)superskurkens motiv är också bra och jag uppfattar det hela som en lekfull känga till socialism i allmänhet (i en värld där alla är speciella är ingen speciell). Hade det inte varit gjort på ett så lättsamt sätt hade det bara varit dåligt. Nu lyckas dock filmskaparna med såväl detaljerna som helheten, vilket motiverar mig att ge filmen fyra starka sniglar. Jag överväger en extra halv snigel, men jag ser det ändå som ganska ytlig underhållning och låter därför bli.

Tags: , ,