Warning: Declaration of TarskiCommentWalker::start_lvl(&$output, $depth, $args) should be compatible with Walker_Comment::start_lvl(&$output, $depth = 0, $args = Array) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/themes/tarski/library/classes/comment_walker.php on line 22 Warning: Declaration of TarskiCommentWalker::start_el(&$output, $comment, $depth, $args) should be compatible with Walker_Comment::start_el(&$output, $comment, $depth = 0, $args = Array, $id = 0) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/themes/tarski/library/classes/comment_walker.php on line 50 Olle Linge - Languages, literature and the pursuit of dreams · Maya Angelou – I Know Why the Caged Bird Sings Warning: Use of undefined constant fb_admins - assumed 'fb_admins' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/plugins/facebook-open-graph-meta-for-wordpress/facebook_opengraph.php on line 252 Warning: Use of undefined constant og_type - assumed 'og_type' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/plugins/facebook-open-graph-meta-for-wordpress/facebook_opengraph.php on line 254

Maya Angelou – I Know Why the Caged Bird Sings

Titel: I Know Why the Caged Bird Sings
Författare: Maya Angelou
Utgivningsår: 1969
Recenserad: 2006-10-22
Status: N/A

Jag vet inte riktigt vad jag ska säga. Möjligen något om att det inte går bra när man läser böcker som man inte fått rekommenderade av personer med pålitlig smak. I Know Why the Caged Bird Sings är en del av vår textanalyskurs på engelskdelen av lärarprogrammet. Vad vi förväntas göra är att skriva någon form av kortare text om den och sedan bolla den i grupper för att till sist lämna in (nästa fredag, tror jag bestämt att det är). Vi valde den inte helt slumpmässigt, eftersom den var med på en lista om en handfull böcker som var tillgängliga, så någon måste tyckt att den var bra.

Boken är självbiografisk och handlar om författarens uppväxt i södra USA under mitten av 1900-talet. Varje kapitel skulle kunna sägas representera en kortare episod av hennes liv. De fokuserar på hennes personliga utveckling på många olika plan och hennes relation till omgivningen.

Problemen är många och jag vet knappt var jag ska börja. Språket känns oslipat och inte vidare bra. Det känns som att författaren använder alldeles för många krångliga och invecklade ord bara för att hon kan, utan att det egentligen tillför något till berättelsenn. Episoderna som skildras är på sin höjd måttligt intressanta och som helhet blir det riktigt dåligt. Efter att ha läst vissa kapitel, känner jag mig som ett levande frågetecken och undrar vad det var som var tänkt att vara intressant.

Om jag ska försöka hitta positiva bitar, ska jag nämna att det är intressant att se hur hon växt upp och speciellt hur fördomar slår åt båda håll. Att vita har fördomar mot svarta vet alla om vid det här laget, men hur svartas fördomar mot vita yttrade sig, hade jag ingen uppfattnnig om. Det här är dock mycket långt från att lyfta upp boken till vad jag kallar läsvärd (tre sniglar). Hade jag inte läst boken som kurslitteratur är det mycket möjligt att jag hade lagt ifrån mig den (något sådant har nästan aldrig hänt).

Jag misstänker att I Know Why the Caged Bird Sings slog fel på alla tänkbara sätt. Eftersom författaren på något mirakulöst sätt blivit känd, finns det säkert de som gillar boken. Skulle någon av er snubbla på den här recensionen får ni gärna förklara för mig vad som gör den läsvärd.

Tags: ,

 1. Caroline’s avatar

  Jag har varit på väg att läsa den här boken flera gånger, men det har aldrig blivit av. Jag skulle iofs gissa att den hade tilltalat mig mer än dig, men vi får väl se…jag är inte jättetaggad att läsa den nu. ;)

  Reply

 2. Snigel’s avatar

  Det är nog en rätt kvalificerad gissning :)

  Reply

 3. joakim kalcidis’s avatar

  Nu är det förvisso flera år sedan jag läste den här boken. Men jag vill minnas att jag var väldigt imponerad.

  Jag ska inte försöka göra en analys av en bok jag läste för flera år sen men jag har för mig att för mig låg storheten till stor del inte i att språket var »oslipat« men att det träffade en direkt. Det var en väldigt självutlämnande självbiografi (som ironiskt nog ofta är en raritet) som nästan tjänade ett större syfte i att blottlägga just de olika samhällskrafterna som försökte hitta ett nytt förhållningssätt till varandra. Man får ju tänka på att boken släpptes -69 och vart USA befann sig den tiden. I den kontexten väger nog bokens (och Mayas) innehåll mycket tyngre.

  Reply

 4. Olle Linge’s avatar

  Jag skrev en kort litterär analys av boken som uppsats när jag läste andra terminen engelska och det fanns hur mycket som helst att skriva (uppsatsen blev bra också), det är bara nog att jag verkligen inte tyckte om att läsa boken. Jag tror mig vara relativt väl insatt i kontexten.

  Reply