Warning: Declaration of TarskiCommentWalker::start_lvl(&$output, $depth, $args) should be compatible with Walker_Comment::start_lvl(&$output, $depth = 0, $args = Array) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/themes/tarski/library/classes/comment_walker.php on line 22 Warning: Declaration of TarskiCommentWalker::start_el(&$output, $comment, $depth, $args) should be compatible with Walker_Comment::start_el(&$output, $comment, $depth = 0, $args = Array, $id = 0) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/themes/tarski/library/classes/comment_walker.php on line 50 Olle Linge - Languages, literature and the pursuit of dreams · The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy – Primary Phase Warning: Use of undefined constant fb_admins - assumed 'fb_admins' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/plugins/facebook-open-graph-meta-for-wordpress/facebook_opengraph.php on line 252 Warning: Use of undefined constant og_type - assumed 'og_type' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/plugins/facebook-open-graph-meta-for-wordpress/facebook_opengraph.php on line 254

The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy – Primary Phase

Titel: The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy – Primary Phase
Författare: Douglas Adams
Producent: British Broadcasting Corporation
År: 1978
Recenserad: 2006-11-11

Jag inbillar mig att The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy är en av de största anledningarn till att jag älskar det engelska språket. I skriven form är den visserligen mycket bra, men jag vill ändå påstå att den ursprungliga radioversionen är bättre. Handlingen är bekant för dem som läst böckerna, även om boken avviker en hel del mot slutet. Anledningen till att jag säger boken är för att denna del i grovt sätt täcker ungefär vad som senare blev den första romanen.

Det känns överflödigt att berätta om handlingen, eftersom jag räknar med att nästan alla antingen läst första boken eller sett filmen. Skillnaden på dessa och den här är att radioversionen är ett destillat av allting som är bra i de andra. Visserligen finns det mycket trevliga saker som tillkommit senare i böcker och film, men kärnan finns mer från början och på sätt och vis tycker jag att den klarar sig bäst utan tillägg och fluff.

Radiodramat är oslagbart, framförallt på grund av helt fenomenala skådespelarinsatser, blandat med det språktrolleri och den satir som gör boken så läsvärd. Eftersom det rör sig om ett annat medium än det skrivna ordet, är den också betydligt kortare och mer koncis, vilket jag tycker är en stor fördel. Det är visserligen lite problematiskt att sätta betyg på den här, eftersom jag har hört den så många gånger att jag kan nästan hela utantill vid det här laget. Jag rekommenderar den mycket varmt till alla, även om det kräver viss kunskap i engelska för att hänga med.

Tags: , , , ,

  1. Caroline’s avatar

    Och jag bara sitter här och håller med igen. :)

    Reply