Warning: Declaration of TarskiCommentWalker::start_lvl(&$output, $depth, $args) should be compatible with Walker_Comment::start_lvl(&$output, $depth = 0, $args = Array) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/themes/tarski/library/classes/comment_walker.php on line 22 Warning: Declaration of TarskiCommentWalker::start_el(&$output, $comment, $depth, $args) should be compatible with Walker_Comment::start_el(&$output, $comment, $depth = 0, $args = Array, $id = 0) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/themes/tarski/library/classes/comment_walker.php on line 50 Olle Linge - Languages, literature and the pursuit of dreams · V for Vendetta Warning: Use of undefined constant fb_admins - assumed 'fb_admins' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/plugins/facebook-open-graph-meta-for-wordpress/facebook_opengraph.php on line 252 Warning: Use of undefined constant og_type - assumed 'og_type' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/plugins/facebook-open-graph-meta-for-wordpress/facebook_opengraph.php on line 254

V for Vendetta

Titel: V for Vendetta
Regi: James McTeigue
Manus: Andy Wachowski, Larry Wachowski
År: 2005
Recenserad: 2006-11-10

Ibland finns det en charm med att börja titta på en film man vet mycket lite om. Jag hade faktiskt inte en aning om vad V for Vendetta handlade om innan jag såg den, förutom att jag visste att många sagt att den var bra och att den bygger på en serie av Alan Moore.

Filmen inleds med en kort skildring av The Gunpowder Plot 1605, där Guy Fawkes och hans medkonspiratörer försökte spränga parlamentet för att mörda kungen. Strax därpå får vi följa filmens ena huvudroll, Evey, när hon ger sig ut på gatan trots att utegångsförbud råder. Hon lever i ett framtida Storbritannien, styrt av en fascistisk regering. När Evey blir antastad av poliser, räddas hon av en man bärande en Guy Fawkes mask. Han kallar sig V, och Evey dras in i en modern version av planen att spränga parlamentet och störta regimen.

Det finns flera saker som gör den här filmen till en riktig höjdare i mina ögon. Den är välgjord på alla tänkbara sätt, vilket inkluderar såväl intrig som miljö och skådespelare. Varje del drar sitt strå till stacken och tillsammans lyckas de skapa en utomordentligt bra stämning. Filmen känns också mogen på det sättet att den inte är konstruerad som en standard film från Hollywood. Till exempel bygger inte filmen på en “åh, hur ska det gå”-känsla; det är tämligen uppenbart hur den kommer att sluta redan från början. Det förstås något positivt.

Jag har försökt komma på någon punkt som gör att filmen inte skulle få en femma, men det är inte helt lätt. Det enda jag kan komma på är att jag tycker att den upprepar sig själv lite under V: s strävan att hämnas på sina fiender. Den här filmen behöver inte action på det sättet och jag hade föredragit om det hade funnits mindre av den varan. V for Vendetta får därför fyra och en halv starka sniglar, men jag skulle kunna tänka mig att uppgradera betyget om jag gillar den lika mycket efter att ha sett den en andra gång senare.

Tags: , , , ,

  1. Caroline’s avatar

    Håller alldeles med, en fantastiskt bra film! :D

    Reply

  2. VildKatt’s avatar

    Åh, finally en man som gillar filmen. Jag har hört den rekommenderas utav kvinnor förr, men utav män? Nej. Konstigt, för filmen är verkligen bra och emellanåt sådär härligt twistad också. Nästan så jag får se den igen, fastän det bara var tre veckor sedan sist.

    Reply