Warning: Declaration of TarskiCommentWalker::start_lvl(&$output, $depth, $args) should be compatible with Walker_Comment::start_lvl(&$output, $depth = 0, $args = Array) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/themes/tarski/library/classes/comment_walker.php on line 22 Warning: Declaration of TarskiCommentWalker::start_el(&$output, $comment, $depth, $args) should be compatible with Walker_Comment::start_el(&$output, $comment, $depth = 0, $args = Array, $id = 0) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/themes/tarski/library/classes/comment_walker.php on line 50 Olle Linge - Languages, literature and the pursuit of dreams · Iain M. Banks – The Algebraist Warning: Use of undefined constant fb_admins - assumed 'fb_admins' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/plugins/facebook-open-graph-meta-for-wordpress/facebook_opengraph.php on line 252 Warning: Use of undefined constant og_type - assumed 'og_type' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/plugins/facebook-open-graph-meta-for-wordpress/facebook_opengraph.php on line 254

Iain M. Banks – The Algebraist

Titel: The Algebraist
Författare: Iain M. Banks
Utgivningsår: 2004
Recenserad: 2006-11-26
Status: N/A

Det är ofta trevligt att läsa nya författare, även om det innebär en viss risk. Ibland fastnar jag med författare jag råkar ha många böcker av som jag inte läst. Det märkliga är att jag fortsätter att läsa, även fast jag vet att det finns oändliga mängder böcker därute som förmodligen är betydligt bättre (Heinlein torde vara ett bra exempel på detta fenomen).

Iain M. Banks har jag inte läst något av tidigare, men jag har fått honom rekommenderad av Tobias, så jag tänkte att jag ger hans senaste bok The Algebraist en chans. I handlingens centrum står Fassin, vars yrke går ut på att kommunicera med de jättelika och uråldriga varelser som bebor gasjättar i snart sagt alla system i galaxen. Det ryktas om att de besitter hemlig kunskap om ett nätverk som förbinder stjärnorna i ett system oberoende av det som kontrolleras av den förhärskande militära ordningen. I kapplöpningen om vem som hittar nyckeln till portalerna först, kommer huvudpersonerna i kläm.

Låt oss nu titta lite på vad jag tycker gör boken bra. Språket är trevligt på de allra flesta sätt, även om jag tycker att det kan vara lite väl långa meningar ibland. Dialoger och inre monologer är bra skrivna och ger en fin bild av karaktärerna. De i sin tur är också intressanta och känns trovärdiga på ett sätt få författare lyckas med. Banks har också skapat en värld åt dem som i alla fall jag tycker är riktigt häftig. Det hela är också kryddad med en hel del humor, som faller mig mycket väl i smaken.

På den negativa sidan finns dock ett par saker som hindrar mig från att bli begeistrad. Jag tycker att bokens fokus är väldigt splittrat och att det finns för många trådar som har för lite med varandra att göra för att det ska bli intressant. På senare tid har jag blivit allergisk mot böcker som är för långa för sitt eget bästa. The Algebraist hade definitivt vunnit på att bli ungefär hälften så lång och med ett fokus på det som verkligen är essentiellt.

Alla bitar inräknade är dock The Algebraist helt klart läsvärd och passerar med elegans tre sniglar, vilket innebär just det. Saker är dock inte tillräckligt intressant och nackdelarna väger så tungt att det inte blir mer för Iain M. Banks. Åtminstone inte den här gången.

Tags: , ,