Warning: Declaration of TarskiCommentWalker::start_lvl(&$output, $depth, $args) should be compatible with Walker_Comment::start_lvl(&$output, $depth = 0, $args = Array) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/themes/tarski/library/classes/comment_walker.php on line 22 Warning: Declaration of TarskiCommentWalker::start_el(&$output, $comment, $depth, $args) should be compatible with Walker_Comment::start_el(&$output, $comment, $depth = 0, $args = Array, $id = 0) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/themes/tarski/library/classes/comment_walker.php on line 50 Olle Linge - Languages, literature and the pursuit of dreams · Lois McMaster Bujold – The Vor Game Warning: Use of undefined constant fb_admins - assumed 'fb_admins' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/plugins/facebook-open-graph-meta-for-wordpress/facebook_opengraph.php on line 252 Warning: Use of undefined constant og_type - assumed 'og_type' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/plugins/facebook-open-graph-meta-for-wordpress/facebook_opengraph.php on line 254

Lois McMaster Bujold – The Vor Game

Titel: The Vor Game
Författare: Lois McMaster Bujold
Utgivningsår: 1990
Recenserad: 2006-11-30
Status:
N/A

Lois McMaster Bujold är för mig helt okänd sedan tidigare, vilket kan tyckas märkligt eftersom hon hunnit kamma hem hela fyra Hugo Award för bästa roman. I The Vor Game tar hon med oss på en fartfylld, genomtänkt och rolig resa. Det hela tar sin början när Miles Vorkosigan, son till imperiets främste befälhavare, stationeras på Kyril Island för att lära sig ett och annat om disciplin och det militära livet. Därifrån utvecklas historien raskt till ett spel på hög politisk nivå och med många förvecklingar och intressanta vändningar. Miles kastar sig huvudstupa in som en av de person kring vilken hela intrigen cirkulerar, frågan är om han är man nog för uppgiften.

Jag gillar den här boken starkt av två anledningar. För det första är den författad med ett språk jag verkligen gillar. Det blir aldrig långrandigt, samtidigt som det är träffsäkert och aldrig flackar eller känns svagt. Inte heller urartar det hela till en vild malström av hjärndöd action. Istället presenteras en intrig som i varje skede av boken (utom möjligen i början) fångar mitt intresse och får mig att vilja läsa vidare. För det andra är huvudpersonen en av de skönaste figurer jag mött på väldigt länge. Det är svårt att här beskriva honom med några få ord, men hans uppsluppna dryghet och skarpa sinne gör att boken blir väldigt underhållande; så pass att jag skrattade högt flera gånger.

Avslutningsvis måste jag erkänna att jag verkligen ser fram emot att läsa mer av författaren; hon har imponerat i denna första bok. Någon gång ska jag också ta mig tid att läsa någon fantasy hon skrivit, då jag känner på mig att det kan vara riktigt bra. Nu hoppas jag bara att The Vor Game inte var en tursam olycka utan att hennes övriga författarskap har lika mycket att ge!

Tags: , , , , ,

 1. peter’s avatar

  Snigel, jag skulle jättegärna låna boken och läsa den om det finns en möjlighet till det. Jag menar, jag har faktiskt bjudit dig på märkespepparkakor från willys. Priva mig på irc om du känner att du har lust att sprida lyckan,
  /utopi

  Reply

 2. Snigel’s avatar

  För det första: Kul att du tittar in här och tack för pepparkakorna :) Tyvärr har jag inte boken, då jag lånade den av Gurgeh. De böcker jag skrivit Status: N/A på är sådana jag har lånat, lyssnat på eller på annat sätt inte har i bokhyllan. I annat fall hade du gärna fått låna den.

  Reply

 3. thark’s avatar

  Vorkosigan-serien är eskalerande katastrofer-actionkomedi av absolut bästa slag, och rekommenderas starkt i princip hela vägen igenom; nivån varierar men överlag blir de bara bättre och bättre åtm fram till A Civil Campaign. Läs mer. :-)

  Vad gäller Bujolds fantasy-serie (Chalion) tyckte jag första boken var väldigt stark (och definitivt inte standard-hjälteepos), andra boken inte fullt lika stark, och tredje boken rätt svag.

  Reply

 4. Marcus’s avatar

  Fucken fruktansvärd framsida ;)

  men kanske något att läsa när man tagit sig igenom allt i din bokhylla =)

  Reply

 5. Snigel’s avatar

  Thark: Det ska jag, och tack för upplysningarna.

  Rävnos: Ja, den suger :) Det är något fel på åttiotalet, helt enkelt. Jag försökte hitta en annan bild att visa här, men jag hittade ingen.

  Vi ses ikväll, pojkar.

  Reply