Warning: Declaration of TarskiCommentWalker::start_lvl(&$output, $depth, $args) should be compatible with Walker_Comment::start_lvl(&$output, $depth = 0, $args = Array) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/themes/tarski/library/classes/comment_walker.php on line 22 Warning: Declaration of TarskiCommentWalker::start_el(&$output, $comment, $depth, $args) should be compatible with Walker_Comment::start_el(&$output, $comment, $depth = 0, $args = Array, $id = 0) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/themes/tarski/library/classes/comment_walker.php on line 50 Olle Linge - Languages, literature and the pursuit of dreams · David Lodge – Nice Work Warning: Use of undefined constant fb_admins - assumed 'fb_admins' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/plugins/facebook-open-graph-meta-for-wordpress/facebook_opengraph.php on line 252 Warning: Use of undefined constant og_type - assumed 'og_type' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/plugins/facebook-open-graph-meta-for-wordpress/facebook_opengraph.php on line 254

David Lodge – Nice Work

Titel: Nice Work
Författare: David Lodge
Utgivningsår: 1988
Recenserad: 2006-12-01
Status:
N/A

Nice Work är den sista romanen vi läser på vår kurs i textanalys. Tanken är att böckerna ska ge oss en inblick i engelsktalande kulturer. Nice Work är baserad på en 1800-tals som utspelar sig i den industriella revolutionens efterdyningar, men paralleller är nu dragna till dagens moderna samhälle. I huvudrollerna hittar vi en industriman vid namn Vic och en universitetslektor kallad Robynn. De träffas på ett osannlikt sätt genom ett projekt där olika sfärer ska utbyta erfarenheter. Robyn ska följa Vic under hans dagliga arbete, en gång i veckan under resten av terminen.

Till en början går saker inte vidare bra. Robyn är en liberal feminist med en förkärlek för textanalys och –kritik. Hon blir chockad av den verklighet som möter henne på Vics fabrik och det blir pinsamt tydligt hur liten anknytning hennes normala arbetsuppgifter har med världen utanför universitetet att göra. De kämpar ihärdigt mot varandra och båda får in åtskilliga verbala fullträffar på sin motståndare under sina diskussioner och efter en stund börjar de till och med lyssna på varandra.

Nice Work är en trevlig bok, skickligt författad både vad gäller språk och struktur. Satiren är det jag gillar mest och ett leende var aldrig långt borta under läsningen. Porträtten av karaktärerna visar på svagheter hos dem och i många fall är det mycket lätt för mig att namnge personer jag känner som skulle ha kunnat utgöra förebild för dessa. Bokens tema är också intressant, framförallt de bitar som angriper högre akademiska studier från olika håll.

Jag skulle tro att den som är påläst tycker ännu mer om boken, men det är absolut inget krav för att läsa den (jag är inte ett dugg påläst när det kommer till 1800-talsförfattare). På grund av kass planering från min sida var jag också tvungen att skynda mig igenom boken och kanske hade jag uppskattat den mer om jag spenderat den tid den faktiskt är värd.

Tags: ,