Warning: Declaration of TarskiCommentWalker::start_lvl(&$output, $depth, $args) should be compatible with Walker_Comment::start_lvl(&$output, $depth = 0, $args = Array) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/themes/tarski/library/classes/comment_walker.php on line 22 Warning: Declaration of TarskiCommentWalker::start_el(&$output, $comment, $depth, $args) should be compatible with Walker_Comment::start_el(&$output, $comment, $depth = 0, $args = Array, $id = 0) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/themes/tarski/library/classes/comment_walker.php on line 50 Olle Linge - Languages, literature and the pursuit of dreams · Roger Zelazny – Lord of Light Warning: Use of undefined constant fb_admins - assumed 'fb_admins' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/plugins/facebook-open-graph-meta-for-wordpress/facebook_opengraph.php on line 252 Warning: Use of undefined constant og_type - assumed 'og_type' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/plugins/facebook-open-graph-meta-for-wordpress/facebook_opengraph.php on line 254

Roger Zelazny – Lord of Light

Titel: Lord of Light
Författare: Roger Zelazny
Utgivningsår: 1968
Recenserad: 2006-12-08
Status:
I bokhyllan

Idéer har varit något centralt i mitt läsande de senaste åren, speciellt när det handlar om spekulativ fiktion (science fiction och fantasy, mestadels). För att jag ska bli begeistrad räcker det inte med ett bra språk, utan jag är ute efter att språket ska beskriva något intressant också, helst något jag inte läst förut.
Lord of Light har många av de aspekter jag kräver för att kalla en bok mästerlig. Det är en berättelse som skulle kunna utspela sig i Indien kring buddhismens framväxt, men utspelar sig i stället efter jordens undergång då mänskligheten bosatt sig på en ny planet. De första som anlände, de som minns jorden, är mycket få och har upphöjt sig själva till gudar i den hinduistiska panteon som upprättats för att styra världen. Genom att kontrollera kunskap, håller de folket i schack under ett djupt lager av rit och religion.

En av dem, Mahasamatman (eller bara Sam), bestämmer sig dock för att störta himlen och starta en religiös motvikt, som inte kräver underkastelse. Den har väldigt mycket gemensamt med just buddhism och även om Sam återupplivade den gamla läran mest som ett verktyg, börjar han fundera på dess validitet efter att en av hans lärjungar verkar uppnå nirvana.

Listan över vad Roger Zelazny har gjort bra i den här boken är tämligen lång, men jag ska ta upp några av de viktigaste. Till att börja med är språket väldigt bra och ger mig verkligen känslan av att läsa en hinduistisk saga om ett krig mot gudarna. Stilen är så genomarbetad att de inledande citaten från hinduistiska skrifter inte alls känns konstlade eller ens som skilda från huvudtexten.

Uppblandat med detta finns ett antal anakronismer som på ett påtagligt sätt bryter illusionen. Till exempel röker flera cigaretter och refererar till ytterst jordiska saker såsom: “You fertility deities are worse than Marxists!” eller “It’s a Long Way to Tipperary” är ganska vanliga. Från start figurerar också mängder med tecken på att gudarna egentligen är människor med avancerad teknologi. De reinkarnerar människor på teknologisk väg och väger karma med hjälp av minnesavläsande datorer. Det geniala finns att hitta i blandningen av science fiction och hinduism.

Boken tar också upp flera intressanta teman, till exempel frågan huruvida kunskap är något som bör vara förbehållet ett fåtal upplysta eller om det bör tillhöra alla. Ett annat tema är förstås religion och den mystik som omger framförallt buddhism. Alla dessa teman är intressanta och genomsyrar berättelsen på ett ytterst påtagligt sätt.

Jag har inte mycket att invända mot Lord of Light, för de bitar den är svag på är heller inte meningen att de ska vara i fokus och spelar därför mindre roll. Gillar man den här typen av berättelser misstänker jag att risken för en fullträff är väldigt hög. Gör man det inte är det fortfarande en välskriven och ytterst tankvärd bok. I vilket fall rekommenderar jag den.

Tags: , , ,

  1. Caroline’s avatar

    Det låter asballt! Den måste jag komma ihåg att läsa.

    Reply