Warning: Declaration of TarskiCommentWalker::start_lvl(&$output, $depth, $args) should be compatible with Walker_Comment::start_lvl(&$output, $depth = 0, $args = Array) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/themes/tarski/library/classes/comment_walker.php on line 22 Warning: Declaration of TarskiCommentWalker::start_el(&$output, $comment, $depth, $args) should be compatible with Walker_Comment::start_el(&$output, $comment, $depth = 0, $args = Array, $id = 0) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/themes/tarski/library/classes/comment_walker.php on line 50 Olle Linge - Languages, literature and the pursuit of dreams · Orson Scott Card – Ender’s Game Warning: Use of undefined constant fb_admins - assumed 'fb_admins' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/plugins/facebook-open-graph-meta-for-wordpress/facebook_opengraph.php on line 252 Warning: Use of undefined constant og_type - assumed 'og_type' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/plugins/facebook-open-graph-meta-for-wordpress/facebook_opengraph.php on line 254

Orson Scott Card – Ender’s Game

Titel: Ender’s Game
Författare: Orson Scott Card
Utgivningsår: 1985
Recenserad: 2006-12-11
Status:
I bokhyllan

Hur skapar man en brilliant militär ledare på bara några år? Det är vad jordens militära ledning måste hitta ett svar på och det snabbt. Flera personer undersöks noga och tre av dem är Ender Wiggin och hans äldre bror och syster. De två senare diskvalificeras, systern för att hon är för mjuk och brodern för att han är för hård. Sexåriga Ender är den som har störst chans att lyckas. Han isoleras från sin familj och flyttas till en befälsskola för barn, där han utsätts för mycket hårda prövningar för att nå toppen.

Boken fokuserar mycket på Enders utbildning och det intressanta är att man får följa den både från Enders perspektiv och från dem som är ansvariga för utbildningen. Det är dock inte så att man som läsare har hela bilden, utan flera gånger blir man rejält överraskad. Träningen och utbildningen är också intressant i sig och Card lyckas verkligen förmedla en trovärdig bild av en av de mest begåvade människor som levt.

Enders Game är en riktig höjdare. Språket passar mig bra och är väl avvägt för innehållet, som också det är bra avpassat. Man blir aldrig trött på någon del och det händer alltid saker som gör att man får mersmak. En möjlig nackdel är att början inte är lika stimulerande som resten av boken, men att den för mig blev markant bättre ju fler sidor jag läste. Det var helt omöjligt att sluta läsa mot slutet.

Pedagogik och utbildning är ett intressant ämne i boken, även om det inte öppnar upp för så mycket resonemang kring det. Anledningen är att de har resurser som inte vi har, till exempel datorer som kan analyser människor på ett helt annat sätt än vad vi är vana vid. Det är dock ändå intressant att fundera på situationen och huruvida det som händer är trovärdigt, önskvärt eller vad det nu är.

Oavsett vad är Enders Game riktigt bra. Den är också lättillgänglig och jag förstår verkligen att den fick 1986 års Hugo Award. Jag kan tänka mig att boken tilltalar en bredare publik än mycket annan science fiction och jag rekommenderar den därför även till er som i vanliga fall inte slukar den genren.

Tags: , , ,

 1. Pärlan’s avatar

  Orson Scott Card är onekligen läsvärd. Ender’s game är en av få böcker som jag försöker ha ständigt utlånad. Roligt att läsa denna recension. För övrigt är Ender’s shadow också mycket bra…

  Reply

 2. Snigel’s avatar

  Jag har tyvärr inte fler böcker av honom hemma, men flera står på beställningslistan. En regel jag har säger dock att jag ska försöka läsa ut vad jag köpte sist innan det är dags igen, så det dröjer lite :) Har du läst hela serien? Är det bra grejer hela vägen, eller finns det något ställe man kan sluta om man är kräsen?

  Reply

 3. Pärlan’s avatar

  Nej, jag har bara läst de två i den serien. Från andra hör jag att de övriga har en lite annorlunda stil, men ännu har jag inte hunnit bilda mig en egen uppfattning. Sjunde sonen med efterföljare är en fascinerande fantasyserie som blandar historiska miljöer med magi. Nybyggare i Amerika, indianer, slavar i södern m.m. vävs in i Alvin Makers liv. Napoleon och andra historiska gestalter finns med. Många frågor om onda och goda handlingar konkretiseras på ett bra sätt. Jag har läst de fyra första och gillade dem skarpt.

  Reply

 4. Snigel’s avatar

  Det låter ju riktigt häftigt. Jag älskar verkligen realism blandat med magi på det sätt som Neil Gaiman är känd för. Det är kanske delvis därför jag tycker att The Sandman är så vansinnigt bra. Författare som skriver sådant bra kan världen nog inte få nog av.

  Reply