Warning: Declaration of TarskiCommentWalker::start_lvl(&$output, $depth, $args) should be compatible with Walker_Comment::start_lvl(&$output, $depth = 0, $args = Array) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/themes/tarski/library/classes/comment_walker.php on line 22 Warning: Declaration of TarskiCommentWalker::start_el(&$output, $comment, $depth, $args) should be compatible with Walker_Comment::start_el(&$output, $comment, $depth = 0, $args = Array, $id = 0) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/themes/tarski/library/classes/comment_walker.php on line 50 Olle Linge - Languages, literature and the pursuit of dreams · Philip K. Dick – A Maze of Death Warning: Use of undefined constant fb_admins - assumed 'fb_admins' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/plugins/facebook-open-graph-meta-for-wordpress/facebook_opengraph.php on line 252 Warning: Use of undefined constant og_type - assumed 'og_type' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/plugins/facebook-open-graph-meta-for-wordpress/facebook_opengraph.php on line 254

Philip K. Dick – A Maze of Death

Titel: A Maze of Death
Författare: Philip K. Dick
Utgivningsår: 1970
Recenserad: 2006-12-13
Status:
I bokhyllan

Fjorton personer transporteras var och en för sig och av olika anledningar till en avlägsen koloni vid namn Delmark-O. Ingen vet egentligen vad de ska göra där, bara att de fått nya arbetsuppgifter som kräver att de åker dit. Väl framme går något snett och de instruktioner de skulle ha fått om deras uppdrag försvinner. De är helt ensamma, utan vare sig mening med sin tillvaro eller medel att ta sig ifrån planeten. Känslan av desperation och hopplöst het accentueras förstås av att de börjar dö, en och en…

A Maze of Death bär många av de uttryck som är så vanliga i Philip K. Dicks författarskap. Laborerande och experimenterande av verkligheten i olika plan är kanske det viktigaste i den här boken, tillsammans med ett ganska mörkt fokus på död och dödsdriften hos människor. Jag har funderat på att Dick skriver på ett speciellt sätt som gör att själva attityden kan förstöra boken mycket om man inte tänker sig för. Läser man böcker för att se vad som händer i slutet, kommer man inte gilla Dick speciellt mycket. A Maze of Death innehåller visserligen flera intressanta vändningar, men det bästa är ändå stämningsskapandet och skildringen av vägen fram till slutet.

Boken gav mig också mycket idéer till sådant jag själv skulle vilja skriva eller använda i rollspel på något sätt. Jag ska inte prata alltför mycket om det här, den som lever får se helt enkelt. A Maze of Death är helt klart en bok som inspirerar mig, men det är ganska långt ifrån det jag gillar bäst av författaren. Faktumet att den är under tvåhundra sidor lång är ett stort plus för mig och jag älskar verkligen när en författare kan skriva en vettig bok utan att gödsla med sidor. Fyra sniglar till A Maze of Death.

Tags: ,