Warning: Declaration of TarskiCommentWalker::start_lvl(&$output, $depth, $args) should be compatible with Walker_Comment::start_lvl(&$output, $depth = 0, $args = Array) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/themes/tarski/library/classes/comment_walker.php on line 22 Warning: Declaration of TarskiCommentWalker::start_el(&$output, $comment, $depth, $args) should be compatible with Walker_Comment::start_el(&$output, $comment, $depth = 0, $args = Array, $id = 0) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/themes/tarski/library/classes/comment_walker.php on line 50 Olle Linge - Languages, literature and the pursuit of dreams · George Bernard Shaw – Pygmalion Warning: Use of undefined constant fb_admins - assumed 'fb_admins' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/plugins/facebook-open-graph-meta-for-wordpress/facebook_opengraph.php on line 252 Warning: Use of undefined constant og_type - assumed 'og_type' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/plugins/facebook-open-graph-meta-for-wordpress/facebook_opengraph.php on line 254

George Bernard Shaw – Pygmalion

Titel: Pygmalion
Författare: George Bernard Shaw
Utgivningsår: 1913
Recenserad: 2006-12-18
Status:
N/A

I textanalyskursen den här terminen tittade vi närmare på två stycken pjäser: Pygmalion och Educating Rita. Det är väl egentligen tveksamt om de räknas som böcker, men eftersom vi läste dem som om de vore vilken annan bok som helst (mer eller mindre), tycker jag ändå att de kvalar in. Jag har inte sett någon av dem spelas upp, så recensionerna handlar bara om pjäserna i skriven form.

Pygmalion handlar om fonetikprofessorn Henry Higgins och hans vän Colonel Pickering. Higgins slår vad med Pickering om att han kan förvandla Eliza, en blomsterförsäljerska (som de av en slump träffat på tidigare), till en dam som kan föra sig i överklassens sfär. Pjäsen fokuserar visserligen på Elizas utbildning och förändring, men för mig ligger tyngdpunkten ändå på relationen mellan framförallt Eliza och Higgins.

Pjäsen är välskriven och mästerligt konstruerad, men jag tycker att den lider lite av att vara skriven för nästan hundra år sedan. Den känns inte lika relevant som den förmodligen gjorde en gång. Vissa aspekter (klassresor och dylikt) känns tidlösa och uppskattas. Det är ett blandat intryck, men jag tycker ändå att den är motiverad tre sniglar.

Tags: , , ,