Warning: Declaration of TarskiCommentWalker::start_lvl(&$output, $depth, $args) should be compatible with Walker_Comment::start_lvl(&$output, $depth = 0, $args = Array) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/themes/tarski/library/classes/comment_walker.php on line 22 Warning: Declaration of TarskiCommentWalker::start_el(&$output, $comment, $depth, $args) should be compatible with Walker_Comment::start_el(&$output, $comment, $depth = 0, $args = Array, $id = 0) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/themes/tarski/library/classes/comment_walker.php on line 50 Olle Linge - Languages, literature and the pursuit of dreams · Willy Russell – Educating Rita Warning: Use of undefined constant fb_admins - assumed 'fb_admins' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/plugins/facebook-open-graph-meta-for-wordpress/facebook_opengraph.php on line 252 Warning: Use of undefined constant og_type - assumed 'og_type' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/plugins/facebook-open-graph-meta-for-wordpress/facebook_opengraph.php on line 254

Willy Russell – Educating Rita

Titel: Educating Rita
Författare: Willy Russell
Utgivningsår: 1980
Recenserad: 2006-12-19
Status:
N/A

I textanalyskursen den här terminen tittade vi närmare på två stycken pjäser: Pygmalion och Educating Rita. Det är väl egentligen tveksamt om de räknas som böcker, men eftersom vi läste dem som om de vore vilken annan bok som helst (mer eller mindre), tycker jag ändå att de kvalar in. Jag har inte sett någon av dem spelas upp, så recensionerna handlar bara om pjäserna i skriven form.

Educating Rita är på många sätt lik Pygmalion, då båda handlar om kvinnor från de lägre samhällsklasserna som förändras på något sätt. I Educating Rita är det förstås Rita som ska utbildas på ett akademiskt sätt. Den försupne universitetslektorn Frank har några timmar i veckan då han arbetar för de nya öppna universiteten och han får Rita mer eller mindre i knäet. Hur ska han kunna lära henne, som knappt läser böcker, att skriva litterära uppsatser som platsar på universitetets vanliga kurser?

Pjäsen handlar dock om betydligt mer än så. Den handlar om stora frågor om lärande i allmänhet och tar upp saker på ett nyanserat och intressant sätt, där ingenting är självklart eller svartvitt. Det hela presenteras dessutom på ett mycket snyggt sätt, med all handling centrerad till Franks kontor. Dialogen är lysande författad och även berättelsens struktur är bra. Jag tycker att den här pjäsen är många gånger bättre än Pygmalion och den får fyra sniglar, även om jag är sugen på att ge den en halv till.

Tags: , , ,