Warning: Declaration of TarskiCommentWalker::start_lvl(&$output, $depth, $args) should be compatible with Walker_Comment::start_lvl(&$output, $depth = 0, $args = Array) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/themes/tarski/library/classes/comment_walker.php on line 22 Warning: Declaration of TarskiCommentWalker::start_el(&$output, $comment, $depth, $args) should be compatible with Walker_Comment::start_el(&$output, $comment, $depth = 0, $args = Array, $id = 0) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/themes/tarski/library/classes/comment_walker.php on line 50 Olle Linge - Languages, literature and the pursuit of dreams · Lois McMaster Bujold – Barrayar Warning: Use of undefined constant fb_admins - assumed 'fb_admins' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/plugins/facebook-open-graph-meta-for-wordpress/facebook_opengraph.php on line 252 Warning: Use of undefined constant og_type - assumed 'og_type' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/plugins/facebook-open-graph-meta-for-wordpress/facebook_opengraph.php on line 254

Lois McMaster Bujold – Barrayar

Titel: Barrayar
Författare: Lois McMaster Bujold
Utgivningsår: 1991
Recenserad: 2006-12-20
Status:
N/A

Barrayar utspelar sig långt innan The Vor Game, men de hänger ändå ihop eftersom handlingen i båda böckerna är centrerad kring Miles Vorkosigan. I Barrayar medverkar han dock inte så mycket själv, eftersom han inte är född ännu. Istället är huvudpersonerna Cordelia och Aral, Miles föräldrar. Den gamle kejsaren har dött och Aral blir ställföreträdande härskare eftersom kejsarens arvinge bara är ett litet barn. Med denna nya post kommer mycket lidande och krig, både för dem personligen och för Barrayar i allmänhet.

Ett mordförsök på Aral och Cordelia skadar den lille Miles, som ännu bor i Cordelias mage och de tvingas använda främmande teknologi för att försöka få fostret att överleva. Samtidigt delas imperiet i ett inbördeskrig och de båda måste kämpa båda för att återta makten och sitt barn. Utöver detta finns en mängde trådar som handlar om relationerna karaktärerna emellan.

Bujolds främsta förtjänst är att hon skriver bra dialoger. Karaktärerna interagerar med varandra på ett övertygande sätt som dessutom ofta är rätt roligt när det kantas av kommentarer som huvudpersonen (Cordelia, oftast) tänker, men inte säger högt. Jag tycker tyvärr att berättelsen som helhet inte når upp till samma klass som The Vor Game. Barrayar är dock lite annorlunda i stilen och framförallt är den mycket seriösare. Jag ger den tre och en halv snigel.

Tags: , , , ,

  1. thark’s avatar

    Jag tror att Barrayar funkar sämre som fristående bok än andra i serien och att man nog bör ha läst Shards of Honor först (som förtäljer hur Cordelia och Aral ursprungligen möts). Var ett antal år sen jag läste dem dock så jag kanske bara inbillar mig.

    Reply

  2. Snigel’s avatar

    Du har säkert rätt, men jag upplevde det i alla fall inte som mo jag missat mycket från tidigare böcker. Det kanske är just för att författaren ansträngt sig så mycket för att göra böckerna hyfsat fristående. Vissa saker måste nästan bli lite väl upprepande om man läst böcker som hör ihop med denna innan?

    Reply