Warning: Declaration of TarskiCommentWalker::start_lvl(&$output, $depth, $args) should be compatible with Walker_Comment::start_lvl(&$output, $depth = 0, $args = Array) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/themes/tarski/library/classes/comment_walker.php on line 22 Warning: Declaration of TarskiCommentWalker::start_el(&$output, $comment, $depth, $args) should be compatible with Walker_Comment::start_el(&$output, $comment, $depth = 0, $args = Array, $id = 0) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/themes/tarski/library/classes/comment_walker.php on line 50 Olle Linge - Languages, literature and the pursuit of dreams · Roger Zelazny – Nine Princes in Amber Warning: Use of undefined constant fb_admins - assumed 'fb_admins' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/plugins/facebook-open-graph-meta-for-wordpress/facebook_opengraph.php on line 252 Warning: Use of undefined constant og_type - assumed 'og_type' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/plugins/facebook-open-graph-meta-for-wordpress/facebook_opengraph.php on line 254

Roger Zelazny – Nine Princes in Amber

Titel: Nine Princes in Amber
Författare: Rogel Zelazny
Utgivningsår: 1970
Recenserad: 2006-12-26
Status:
N/A

Roger Zelazny är en författare jag har undvikit ganska länge, inte för at ddet varit ett medvetet beslut, utan snarare för att jag slutade läsa fantasy och det då inte riktigt kom för mig att läsa serien om Amber. Efter att ha läst Lord of Light blev jag dock så pass imponerad av Zelazny att jag tyckte att det kunde vara värt att titta på Amber. Böckerna är relativt korta och de flesta har i alla fall hyfsat positiva omdömen att fälla.

Nine Princes in Amber börjar mycket bra, med huvudpersonen Corwin som vaknar upp på ett sjukhus efter en svår bilolycka. Han har inte bara slagit sönder sig kropp, utan också hans minne är trasigt och han kommer inte ihåg vem han själv är. Han märker dock ganska snart att han är del i någon form av högt och farligt spel och tvingas spela det med ögonen förbundna eftersom han inte vill avslöja att han egentligen inte minns något.

Minnena klarnar dock allteftersom och utan att riktigt veta vad han gör, slår han sig ihop med sin bror för att störta en annan bror som tagit makten i staden Amber. Det är ett slags centrum för en uppsättning parallella världar, där vår jord och alla andra med den bara är bleka kopior av Amber.

Zelazny skriver med ett språk som fungerar helt okej, men som inte riktigt passar på samma sätt som det i Lord of Light. Jag ska inte säga att jag är besviken, för det är jag inte, men Nine Princes in Amber når knappast i närheten av Lord of Light på någon punkt. På plussidan finns att världen är rätt intressant och att många delar av berättelsen också är det. På minussidan måste jag nämna att jag tycker att intrigen är lite väl rakt på sak och att det egentligen inte finns så mycket intrikata mönster och annat för att fånga intresset. Dessutom innehåller slutet något av en deus ex machina, vilket känns lite väl amatörmässigt på sätt och vis. Boken är dock tillräckligt bra för att jag ska ta mig an nästa i serien, men jag kan inte säga att jag rekommenderar den här boken till alla.

Tags: , , ,

 1. thark’s avatar

  Bästa i serien är IMHO just Nince Princes in Amber (givet att det är där hela den kluriga världen introduces, och detta genom en fiffig plot device) och… är det Sign of the Unicorn eller Hand of Oberon? Iaf den som fokuser mer på familje-intrig-handlingen med alla samlade; kommer inte ihåg exakt vilken i ordningen det var eftersom man ändå läser hela samlingen på en eftermiddag. :-)

  Just att den är så pass rak på sak både i handling och textuell stil tycker jag sen är en av seriens stora styrkor och något man är svältfödd på i dessa tegelstensdagar.

  Amber-serien tillhör nog mina favoriter inom skönlitteraturen, alla tider. (Sen borde jag ju definitivt läsa mer Zelazny, enda icke-Amber som avbetats hittills var Jack o’ Shadows som inte riktigt föll i smaken.)

  Reply

 2. Snigel’s avatar

  Jag tycker inte att lite mer invecklade intriger behöver betyda längre böcker. Det kan ju finnas mer kausalitet och samband mellan olika delar av berättelsen utan att boken blir längre. Jag hatar långa böcker, så det är absolut inte det jag klagar på.

  Du måste förstås läsa Lord of Light, som var riktigt svinigt bra.

  Reply

 3. thark’s avatar

  Det kan dock tilläggas att sammanhangen blir mer signifikanta allt eftersom, Nine Princes varande still stor del mest en introduktion till världen. (Vilket förvisso inte är något man kan ta hänsyn till i betraktandet av den som enskild bok.)

  Reply